204
Status:

Areklett, Ivar

Han er en ivrig quiznerd og er som regel på pubquiz minst to ganger per uke. I tillegg er han blant de mest aktive i Norges quizforbund og deltar på det som er av mesterskap i inn- og utland. Han har spesialisert seg innen geografi, og da superquizzerne i Norges quizforbund hadde en dyst over 888 geografispørsmål høsten 2010 var det ingen som ble overrasket over at det var Areklett som gikk til topps. I tillegg til geografi er han ikke ueffen i sport og historie. Og da det aller første offisielle NM i sportsquiz gikk av stabelen sommeren 2011, var Areklett på vinnerlaget. I allmennquiz sliter han litt med en del svake områder, spesielt innen kunst og kultur, men med en sterk godfot i geografi er han en attraktiv lagkamerat. Ved siden av NM-gullet i sportsquiz regner han sølv og bronse fra i NM lagquiz i 2011 og 2009 som de foreløpige høydepunktene i quizkarrieren. Han deltok i QuizDan både i 2011 og 2013.

Areklett bruker memoreringsteknikker for å bli god i geografi. Når han ser for seg dronning Sonja stående på friidrettsbane og det blåser bris slik at hun må holde på hatten, er det for å huske at Brisbane er hovedstad i den australske delstaten Queensland. Mindre åpenbart for oss andre er det hvordan en påfugl på kong Salomos hode minner ham om at arealet til Salomonøyene er 28 500 km², eller at Raphael Poiree som spiller kinasjakk betyr at høyden på Mount Blanc er 4810.

Ivar Areklett markerte seg tidlig som vel så talentfull til å lage spørsmål, som til å svare på dem. Han har derfor ved flere anledninger levert spørsmål til nasjonale og internasjonale mesterskap. Han er kjent for å lage interessante, presise og varierte spørsmål.

Når han verken jobber eller quizzer, står gjerne globetrotting på timeplanen. Så langt har han besøkt over 60 land, og har ikke tenkt å stoppe med det. Han samler nemlig på besøkte land.

Ivar Areklett reiser aldri noe sted uten et miniatlas på innerlommen. For bedre lektyre når det oppstår ledige øyeblikk kan han ikke tenke seg. Da han fikk Salmonella i Malawi og ble sengeliggende i flere døgn, lærte han seg verdens landegrenser. Verdens myntenheter ble matet inn i hukkommelsen på buss- og tog- og båtturer fra Madrid via Lisboa til Tanger. Atlaset har fulgt Areklett til Europas geografiske sentrum i Litauen og fått et ufrivillig bad i Zambezi.

Ivar Areklett er statsviteren som fikk CIA til å endre sin oppfatning om Midt-Østen. Da han ble oppmerksom på at to av verdens mest anerkjente kilder til geografiske fakta, CIA World Factbook og FNs demografiske årbok, hadde ulike opplysninger om arealet på landene på halvøya Arabia, sendte han en e-post til de begge. Det førte til at CIA World Factbook endret sine opplysninger om flere land, bl.a. økte de Saudi-Arabias areal med nesten 200 000 km², over halvparten av Norges størrelse.


Tips en venn Skriv ut

Forfatter(e)