Catch67_forside
Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN:
9788282654500
Status:
Utgitt år:
2019
Innbinding:
Innbundet
Oversatt av:
Kjersti Velsand
5
ISBN: 9788282654500
Status: I salg

Micah Goodman

CATCH-67

IDEENE BAK DEBATTEN SOM SPLITTER ISRAEL

Siden seksdagerskrigen i 1967 har det pågått en debatt i Israel om hvorvidt landet skal beholde områdene som ble erobret i krigen, eller om man skal trekke seg helt eller delvis tilbake. Dette utgjør et stort dilemma i israelsk politikk, og høyre- og venstresiden i Israel gir helt ulike svar på utfordringen.

Den israelsk-palestinske konflikten preger mange israeleres identitet. Hvor de mener den østlige grensen skal gå, sier noe om hvem de er. Venstresiden hevder at grensen bør tilbakeføres dit den gikk 4. juni 1967. Høyresiden mener at tilbaketrekning fra Judea og Samaria vil gjøre Israel svakt, sårbart og dømt til undergang. Venstresiden innvender at dette er feil, farlig, moralsk uholdbart og vil føre til at Israel blir isolert internasjonalt og ødelagt demografisk sett. Begge sider mener at den andre sidens politikk vil bidra til staten Israels kollaps.

Goodman hevder at begge sider har rett, og han konkluderer med at konflikten ikke kan løses. Han er likevel forsiktig optimist og beskriver hvordan konfliktens omfang kan reduseres rent praktisk. Gjennom politisk og filosofisk analyse finner Goodman nyanser i handlingsrommet som fremhever pragmatisme, i en konflikt der en omfattende løsning virker umulig. Catch-67 var en brannfakkel da den kom ut i Israel. Boken er nødvendig lesning for å forstå både hvor konflikten står i dag og hvor Israel er på vei.

Terningkast6_40x41.jpg«Klartenkt om Israels dilemma. Ingen behøver å være enig med forfatteren for å få noe ut av Micah Goodmans tanker. Han rydder opp i diskusjonene om verdens mest profilerte konflikt. […] boka er svært velskrevet og gir et godt innblikk i diskusjoner og ideer som former vår tids mest profilerte konflikt. Den anbefales varmt.»

Tarjei Leer-Salvesen, FÆDRELANDSVENNEN

«Hvorfor har Israel-Palestina-konflikten vist seg umulig å løse? Den som leser ‘Catch-67’ får ikke bare svaret, men vil også få en langt større forståelse av konflikten enn man kan oppnå gjennom mediedekningen. […] uansett om du er Israelsvenn eller Palestina-aktivist, er ‘Catch-67’ i høyeste grad verdt å lese. Dette er ingen bok som handler om konflikten som sådan, men om debatten innad i Israel. Og den som tror det høres ut som en kjedelig materie, tar grundig feil. Micah Goodman, som blant annet har en doktorgrad i jødisk tenkning fra Hebrew University, er en særdeles klartenkt, balansert, saklig og pragmatisk tenker hvis analyse garantert vil gi deg som leser en rekke aha-opplevelser.»

Sven Chr. Stenvaag, FINANSAVISEN

«Skarp og forfriskende om fastlåst konflikt […] Det er lenge siden jeg har lest en bok om kon­flikten mellom Israel og palestinerne som ga meg nye perspektiver. Micah Goodmans Catch 67. Ideene bak debatten som splitter Israel er en slik bok. Israel er delt i to fløyer som ikke evner å snakke sammen. Goodman evner å lytte med innlevelse til begge. Deretter dissekerer han kaldblodig hvor de tar feil. Det gir ny innsikt – og overraskende nok også noen glimt av håp.»

Erling Rimehaug, VÅRT LAND

«Leseren er ikke i tvil om at Goodman skriver fra et jødisk ståsted, men han er forbausende åpen og lyttende til andres standpunkter – også palestinernes traumer, som han viser at han forstår. Det er derfor verdt å bruke tid på denne lille, stramt redigerte, velskrevne og godt oversatte boken, hvis man ønsker å forstå Israel i dag.»

Per E. Hem, MORGENBLADET

«[…] eg tilrår boka studert. Ho gjev ny innsikt, ikkje så mykje i retorikken. Men meir korleis debatten går i Israel og Midtausten. Og kva debatten gjer med folk. Kor i stor grad debatten set sitt preg på folk; definerer deira identitet. for å bruka fine ord.»

Paul Odland, DAGEN

Forfatter(e)