Fascismen forside1
Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN:
9788282651288
Status:
Utgitt år:
2015
Innbinding:
Innbundet
4
ISBN: 9788282651288
Status: Utsolgt

Terje Emberland

DA FASCISMEN KOM TIL NORGE

DEN NASJONALE LEGIONS VEKST OG FALL, 1927–1928

Tildelt Riksmålsprisen 2015

«Historien om Den nasjonale legion og dens vekst og fall (1927-1928) er så ellevill at den lett faller i 'for utrolig til å være sann'-kategorien. Det mest utrolige er likevel hvorfor ingen har skrevet den før nå.»

Eirik Alver, DAGBLADET MAGASINET

Sommeren 1927 var Oslos største møtelokale fylt til trengsel da den kontroversielle børsspekulanten og grossisten Karl Meyer stiftet Den Nasjonale Legion, den første norske fascistbevegelse. Da Meyer forlangte at Stortinget ble avsatt og at det ble innsatt en diktatorisk regjering som kunne få bukt med gjeldskrisen og knuse arbeiderbevegelsen, klatret verdige Oslo-borgere opp på stolsetene i jubelrus.

Den Nasjonale Legions korte levetid fra sommeren 1927 til våren 1928, med sine rabaldermøter, demonstrasjoner, gatekamper og brutale overfall, er både ukjent, spennende som en kriminalroman og til tider ufrivillig komisk.

Boken presenterer for første gang denne historien, inkludert portretter av legionens svært fargerike lederskikkelser, som den talentfulle forfatteren og samfunnsdebattanten Erling Winsnes og «Norges sterkeste mann», sirkusdirektør Karl Norbeck. I tillegg gir den et levende bilde av «det nervøse» 1920-tallets politiske, sosiale og kulturelle liv, noe som belyser hvorfor fascismen på denne tiden virket appellerende på overraskende mange nordmenn.

Terning2 copy_40x41.jpg«Sprudlende morsomt om politiske klovnerier med en dyster slagside. […] Dette stoffet er som skreddersydd for Emberlands velutviklede smak for de bisarre aspektene ved høyreradikale bevegelser, og teksten er gjennomsyret av godmodig ironi. Noen vil kanskje oppleve et slikt tonefall som en ufarliggjøring av høyreradikalt tankegods, men boka levner ingen tvil om forfatterens solide fotfeste i det liberale, demokratiske tankesettet. Det er likevel slående hvordan han lar seg fascinere av sitt studieobjekt, og denne fascinasjonen gir kraft og driv i framstillingen. Teksten inviterer til lange linjer og dyp refleksjon uten å tynges av ideologiske hårkløverier. Vi kan lett se datidas stridigheter speilet i vår tids debatter, uten at forfatteren trenger å mase om det. […] Boka er flott illustrert av den stadig dyktigere Steffen Kverneland.»

Jon Rognlien, DAGBLADET

«Fascistlederen Karl Meyer har ligget på historiens skraphaug i 85 år. Nå er han hentet frem, og historien om ham er blitt bok. Den er både god underholdning og et bra stykke historisk håndverk. […] Både persongalleriet, legionens aktivitet og den sekteriske krangelen internt, er storslagen underholdning. Selv når de reiser ut med våpen i sekken for å knuse streiker, er det noe operetteaktig over hele historien.»

Gunnar Kagge, AFTENPOSTEN

Terningkast5 copy_40x41.jpg«Noen ganger kan en leser av denne boka komme i alvorlig villrede om innholdet er skjemt eller alvor. [...] fascismens første fanebærer i Norge, spekulanten og småskurken Karl Meyer, fremstår som den rene fantasten. Terje Emberland strever med å ikke gjøre for mye komedie av Meyers pompøsitet, men det går bra. [...] I en lettlest og underholdende bok, det siste sørger Meyer rikelig for, gir Terje Emberland også et interessant innblikk i samtidens ideologiske strømninger.»

Alf Kjetil Igland, FÆDRELANDSVENNEN

«Terje Emberland, religionshistorikar og seniorforskar ved Holocaust-senteret, må vera ein av dei som veit mest om norsk mellomkrigstid, særleg når det gjeld kultur og religionspolitiske strøymningar av fascistisk og nazistisk karakter. […] Denne boka er både opplysande og særs underhaldande om same tid. Men tenk for ein flott norsk krønikeserie om Meyer-familien han kunne ha skrive TV-manus for.»

Arild Pedersen, DAG OG TID

«Ved enkle og gode fortellergrep får historiker Terje Emberland fram hvorfor Den nasjonale legion bare ble en midlertidig varmestue på fascistenes vei fram til dannelsen av Nasjonal Samling seks år senere. [...] Med en rekke stilfulle portretter har tegneren Steffen Kverneland i boka brakt liv til «føreren» Karl Meyer og de poltitiske nattsvermerne i legionen. [...] en syrlig cocktail av komikk og innsikt.»

Idar Helle, KLASSEKAMPEN BOKMAGASIN

«Ja, dette er så mesterlig gjort hos Emberland, at man må misunne ham hans fortellertalent. […] aktørene tas på alvor og presenteres i en fortelling som er så spennende og underholdende at den knapt kan skilles fra en roman. At Emberland også er en dreven krimforfatter, er naturligvis en av grunnene. Det tas en rekke dramatiske og retoriske grep for å gjøre historien fengslende. Men samtidig er dette også en seriøs fagbok. Emberland har vist oss at høy faglighet lar seg kombinere med en drivende god fortelling. Til dem som ennå ikke har lest boken: Det er bare å glede seg!»

Espen Schaanning, ARR - idéhistorisk tidsskrift

Forfatter(e)