Den store forsoningen_riss.indd
Pris:
332.00
Førpris: 379.00
ISBN:
9788282654678
Status:
Utgitt år:
2019
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282654678
Status: I salg

Finn Olstad

DEN STORE FORSONINGEN

NORSK HISTORIE 1905–1945

Terningkast5 copy_40x41.jpg«Olstads tilnærming, så vel som hans fortellerstil, gjør tida levende, aktørene interessante. Det er et skarpt øye som nå betrakter alt det velkjente på nytt.»

Hans Fredrik Dahl, DAGBLADET

Finn Olstads framstilling av norsk historie fra 1905 til 1945 er en poengtert og oppdatert fortelling om fire dramatiske og avgjørende tiår i Norges nyere historie. Som Den lange oppturen. Norsk historie 1945–2015, utgitt i 2017, søker den å gi en bred historisk fortolkning, der så vel økonomi og politikk, som kultur-, kjønns- og mentalitetshistorie føres sammen. Samtidig har den en tydelig rød tråd: Etableringen av den sosiale tilliten og det grunnleggende fellesskapet som har preget det norske samfunnet til våre dager.

Mens tiden omkring 1920 var preget av venstresidens revolusjonære framstøt og den etterfølgende perioden av en tilsvarende utfordring fra høyresiden, etableres i midten av 1930-årene det som Olstad kaller «den store forsoningen». Det skjedde på grunnlag av økonomiske og sosiale utviklingslinjer, men også bevisst politisk handling for å forene tilsynelatende uforsonlige motsetninger, med til dels ukjente begivenheter og personer i sentrum.

Krigs- og okkupasjonstiden viser holdninger og handlinger i en ekstrem situasjon, med fascisme, terror og ulike former for motstandshandlinger, men blir også en viktig etappe i «den store forsoningen» og et godt utgangspunkt for etterkrigstidens samfunnsutvikling.

Terningkast5 copy_40x41.jpg«Det er en gave til norgeshistorien at han for samtiden og ettertiden nå har sammenfattet sine konklusjoner om perioden 1905-45 i et bind på vel 400 sider. Resultatet er, særlig for mellomkrigstiden, nærmest besettende interessant lesning for oss med den slags interesser. Olstads nøkterne og gjennomført nyanserte fortellerstemme blander stadig imponerende kunnskaper med tankevekkende refleksjoner både om små og store trekk i samfunnsutviklingen. […] anbefales som julegave til alle med interesse for norsk historie i første del av 1900-tallet. Det rekker på min liste til en sterk femmer og status som årets beste bok av en norsk historiker.»

Hans Olav Lahlum, Boktips

«Finn Olstads verk viser arbeiderbevegelsens enorme betydning for det norske samfunnet. […] Olstad er god til å få fram kompleksitetene i historien. […] ‘Den store forsoningen’ er en bok som både gir ballast og inspirasjon.»

Jonas Bals, KLASSEKAMPEN

«Her er det mye å lære for alle som er interesserte i hvorfor og hvordan vi har blitt den nasjonen vi har blitt. En nasjon der en høy grad av tillit til hverandre er et sentralt kjennetegn. […] Dette er ikke bare ei bok for fagbevegelsens tillitsvalgte – det er ei bok for alle.»

Jan-Erik Østlie, FriFagbevegelse

«Så vidt eg kan forstå er dette noko av det mest innsiktsfulle som er laga om arbeidarrørsla og arbeidarklassen i denne perioden.»

Lars Gaute Jøssang, DAGEN

Forfatter(e)