Edmund Burke_omslag.indd
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282655170
Status:
5
ISBN: 9788282655170
Status: I salg

Claus Bryld

EDMUND BURKE

Konservatismens profet

Hysteriker med forfølgelsesvanvidd, reaksjonær parlamentariker eller profetisk intellektuell? Irsk-engelske Edmund Burke var en ledende politisk tenker på 1700-tallet, og regnes som konservatismens far. Men Burkes verker er motsetningsfylte og vanskelige å forstå – og ofte brukes og siteres han upresist.

Edmund Burke. Konservatismens profet tar professor Claus Bryld grep om Burkes komplekse forfatterskap for å forstå hvordan Burke kunne tordne imot demokrati og rasjonalisme, men samtidig tale for religiøs toleranse og bekymre seg for minoriteter. Burke presenteres i lys av sin egen brytningsfulle samtid. Sentralt i boken står hans voldsomme oppgjør med den franske revolusjonen og den påfølgende epokegjørende debatten om menneskerettigheter, som han førte med Thomas Paine.

Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse, og analysen trekkes derfor helt opp til i dag, hvor Burkes filosofi er blitt brukt til å legitimere vidt forskjellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blairs. Dette er den første biografien på norsk om konservatismens profet.

«Fremragende portrett av den engelske politiker og moralist, Edmund Burke, konservatismens bestandige alibi.»
Peter Wivel, POLITIKEN Hjerter Rød.png

«Bryld har vært opptatt av Burke og Paine i en menneskealder, og hans bok er forrykende, særdeles velskrevet og også flott illustrert. Brylds overblikk, viten og engasjement i stoffet er medrivende.»

Jan Maintz, INFORMATION