Edmund Burke_omslag.indd
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282655170
Status:
5
ISBN: 9788282655170
Status: I salg

Claus Bryld

EDMUND BURKE

Konservatismens profet

Hysteriker med forfølgelsesvanvidd, reaksjonær parlamentariker eller profetisk intellektuell? Irsk-engelske Edmund Burke var en ledende politisk tenker på 1700-tallet, og regnes som konservatismens far. Men Burkes verker er motsetningsfylte og vanskelige å forstå – og ofte brukes og siteres han upresist.

Edmund Burke. Konservatismens profet tar professor Claus Bryld grep om Burkes komplekse forfatterskap for å forstå hvordan Burke kunne tordne imot demokrati og rasjonalisme, men samtidig tale for religiøs toleranse og bekymre seg for minoriteter. Burke presenteres i lys av sin egen brytningsfulle samtid. Sentralt i boken står hans voldsomme oppgjør med den franske revolusjonen og den påfølgende epokegjørende debatten om menneskerettigheter, som han førte med Thomas Paine.

Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse, og analysen trekkes derfor helt opp til i dag, hvor Burkes filosofi er blitt brukt til å legitimere vidt forskjellige politiske holdninger, fra Margaret Thatcher til Tony Blairs. Dette er den første biografien på norsk om konservatismens profet.

«Boken gir en flott leseropplevelse og er viktig for vår tid. Den er også er en fin introduksjon til Thomas Paine og hans skrifter. […] For meg blir det først og fremst disse to nevnte kamphanenes kontrastfylte forhold og deres diametralt motsatte perspektiv på samtidige hendelser som gjør dette til en svært dynamisk biografi. […] Bryld presenterer Burke i lys av hans egen motsetningsfylte samtid, og det gir innsikt. Jeg forstår mer av den brytningstiden Burke levde i etter å ha lest de ca. 250 sidene, med sine mange flotte billedlegg, inkludert morsomme samtidige karikaturtegninger. […] Claus Brylds bidrag til å forstå mannen, tiden, samfunnet og relevansen i dag er forbilledlig. Boken anbefales!»

Andrew Kroglund, NY TID

«Det har hittil ikke vært noen bok på norsk som gir en inngående og nyansert introduksjon til Edmund Bruke, en av hovedpersonene i europeisk idéhistorie i den andre halvdelen av 1700-tallet. Nå har den danske historikeren fylt tomrommet med en spenstig presentasjon i et forbilledlig språk og med et rikt bildemateriale. Fra sin tilhørighet på venstresida viser forfatteren fram en tenker som ofte er mer sammensatt enn det både venner og uvenner iblant gir inntrykk av.»

Tore Linné Eriksen, KLASSEKAMPEN

«Undervegs i lesinga av historieprofessor Claus Bryld si bok om den engelske filosofen og politikaren Edmund Burke, slår det meg kor lettlesen og stimulerande for vår dagsaktuelle ideologiske tenking både boka og hovudpersonen er. […] Det er godt gjort at forfattaren, som ideologisk ikkje har Bruke om førebilete, likevel maktar å skapa begeistring for han. Slik sett lever han opp til mottoet om at biografiar helst skal skrivast av venlegsinna motstandarar...»

Egil Morland, DAGEN

«Fremragende portrett av den engelske politiker og moralist, Edmund Burke, konservatismens bestandige alibi.»
Peter Wivel, POLITIKEN Hjerter Rød.png

«Bryld har vært opptatt av Burke og Paine i en menneskealder, og hans bok er forrykende, særdeles velskrevet og også flott illustrert. Brylds overblikk, viten og engasjement i stoffet er medrivende.»

Jan Maintz, INFORMATION