omslag
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282655279
Status:
Utgitt år:
2020
Sideantall:
256
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282655279
Status: I salg

Finn Holden

FROGNER OG MAJORSTUEN

GJENNOM 400 ÅR

Tettstedet Oslo oppsto ved utløpet av Alnaelva rundt år 1000. Tre konger har hatt avgjørende betydning for utviklingen av Oslo. Den norske kongen Håkon 5.  Magnusson anla Akershus festning rundt år 1300. Den danske kongen Christian 4. anla Christiania inntil festningen i 1624 og ga borgerne Bymarken vest for Akerselva fem år senere. Den svenske kongen Karl Johan bestemte at kongeslottet skulle bygges vest på Bymarken. Christian 4. og Karl Johan la premissene for det som ble Bydel Frogner. Først flyttet velhavende borgere til traktene rundt Drammensveien. Senere fulgte en stor del av middelklassen i byen etter til områdene mot Kirkeveien og Majorstuen.

Dette er en fortelling om Oslos vekst vestover siden Christian 4. ga Bymarken til byens borgere. Byen ble etter hvert både industriby og handelsby og tiltrakk seg mange unge arbeidssøkende. I 1860-årene ble de første leiegårdene med innlagt vann bygd. I 1876 passerte byen 100 000 innbyggere, og Kristiania vokste mer enn andre storbyer i Europa.

Storbyen stilte krav om økt vannforsyning, bedre kloakk og veier med gatebelysning. Industrien krevde kraft og lys til lengre arbeidsdager. Utviklingen førte til sterk økonomisk vekst og økt levestandard.

Frogner, Majorstuen og Hegdehaugen var tynt befolket til midten av 1890-årene. Da kom vestkanten med for fullt med et bredt spekter av boliger, store leiligheter og hybelgårder, villaer og rekkehus, bygg med karnapper, balkonger, tårn og forhager, brede fortau og gater og mange trær. Mye av terrenget er formet som et amfi med buede gater. Alt dette har skapt variasjon i bybildet.

«Finn Holdens oslobøker er en perlerad, og denne anmelder synes at den siste; om Frogner og Majorstuen er juvelen i kronen. Holden er på hjemmebane og beveger seg lett og ledig i det svært omfattende stoffet; i det historiske, det anekdotiske og det statistiske. […] Og hvis du liker deg best i sofakroken; boka er en byvandring i seg selv, i fortellingen og bildene er det highlight på highlight […] Boka er et overflødighetshorn av historie og av historier, dette er populærvitenskap i beste forstand, Finn Holden er ikke lektor for ingenting. […] Hvis man synes at dette nesten ble for mye panegyrikk, kan man kjøpe boka og se at det er vel fortjent.»

Henning Østberg, VESTRE AKER HISTORIELAGS BLAD

Forfatter(e)