332
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282651134
Status:
5
ISBN: 9788282651134
Utgivelsesår: 2014
Status: I salg
Sideantall: 536
Innbinding: ib

Kjell-Ivar Petterson

HISTORIEN OM OL OG VM PÅ SKI

1924–2014

«Enestående om de store mesterskapene»

Gunnar Johnstad, DAGEN

Denne boken tar for seg samtlige OL og VM på ski, fra Chamonix 1924 til Sotsji 2014, fra Johannisbad 1925 til Val di Fiemme 2013. Her finner du resultater og informasjon fra samtlige 61 offisielle mesterskap – og ett annulert. Boken legger vekt på å fortelle hva som skjedde, historiene bak resultatene. Historien om OL og VM på ski er full av gode idrettshistorier og artige anekdoter fra 90 år med globale skimesterskap.

Illustrert med bilder fra samtlige mesterskap.

Forord: Vegard Ulvang

Det er bra det finnes noen nerder blant oss. Personer med interesse tid, anledning og kunnskap til å saumfare gammelt kildemateriale og gi oss andre artige og nyttige sammenfatninger av historien.

OL og VM på ski. Fra Chamonix 1924 til Sotsji 2014 inneholder korte resymeer av harde dueller, smørebommerter, boikotter og skipolitiske valg fra samtlige nordiske Ski-VM og OL fra Chamonix i 1924 og frem til i dag. Lurer du på hvem som ble nr. 8 i OL i St Moritz i 1928, eller hvem som kjempet om seieren, hvem som sprakk, hva de smurte med eller hvem som kritiserte løypeprofilen? Svarene finner du her. Du kan bruke den som et oppslagsverk over spesielle mesterskap eller den kan selvfølgelig leses i sammenheng fra Chamonix 1924 til Sotsji 2014. Som i mye annen historie vil man da se at historien og problemstillingene gjentar seg.

Nordmennene smurte seg for eksempel bort under VM i Sollefteå i 1934. De hadde testet og smurt skiene etter føret og snøen en mil nord for stadion, mens mesteparten av løypenettet var dekket av gammel, skitten, tilkjørt snø. Noen som husker hva som skjedde i Sotsji 2014 …? – Og så klagde vi på løypene i Sollefteå – de var for flate etter vår smak. Det samme gjorde finnene i Chamonix 1924. De likte ikke de bratte bakkene den norske løypekonstruktøren hadde laget. Og her er kopiene fra moderne tid: Under VM i Holmenkollen 2011 vinner Norge mye og vi har helt tydelig svært god glid under de fleste øvelser. En utbredt oppfatning i mange av våre konkurrenters smøreboder er at vi var den eneste nasjonen som fikk teste ski på kunstsnøen som ble laget i Sørkedalen før den ble kjørt til løypene i Holmenkollen mindre enn 14 dager før VM. Og før prøve-OL i Sotsji uttalte den den russiske treneren at løypene var laget av en nordmann for nordmenn.

Vi kaller det «Nordiske grener». Resultatlistene med alle de åtte beste fra hver øvelse viser da også at Norge, Sverige og Finland i historiske bølger har delt medaljene ganske pent mellom oss, men også at Tsjekkia, Tyskland og Italia hele tiden har hatt langrennsløpere og hoppere som med jevne mellomrom har besøkt pallen i internasjonale mesterskap.

Men kanskje aller viktigst så viser boken at interessen for hopp og langrenn i Skandinavia ikke er noe som er kommet med TV-alderen og direktesendte mesterskap. Rapportene fra «Sportsmanden» og avisene fra de første mesterskapene er minst like levende formidlet som dagens direktesendinger. Gjennom sitater fra svenske og finske sportsmagasiner ser en også at vi hver for oss alltid har løftet frem våre egne løpere og deres utfordringer. Sjåvinismen på vegne av egen nasjon er verken mer eller mindre i dag enn på 30-tallet.

Enten du er som jeg og mange andre nordmenn – svært interessert i ski og skihistorie –eller du bare vil imponere i lørdagsquizen: Her har du boken. God lesning.

Vegard Ulvang

Presse

«Enestående om de store mesterskapene. [...] Foruten selve resultatoversiktene kommenterer Pettersson hver eneste øvelse i hvert eneste ski- VM og -OL fra 1924 til 2014, i alt over hele 600 konkurranser! Han skildrer forløpet i de enkelte øvelser, har resymeer av harde dueller, skildrer fengende de magiske øyeblikkene, forteller om smørebommerter og boikotter og har – ikke minst lesverdig – de morsomme anekdotene som i årtier har fengslet sportsinteresserte nordmenn i alle aldrer. Her har Pettersson gjort et enestående, nitid og møysommelig kildegranskningsarbeid i både norske og utenlandske medier og arkiver. Han har slik fått frem mye stoff som hittil har vært ukjent – og som aldri ville latt seg finne ved, om enn aldri så mange, tastetrykk på PC-ene. Og det er særdeles fortjenestefullt at han i historiefortellingene anlegger et internasjonalt perspektiv, ikke et snevert nasjonalt, slik norske kilder har hatt for (u)vane å gjøre i sine beretninger fra internasjonale skimesterskap. […] Petterssons bok om de store internasjonale skimesterskapene er imponerende i sin bredde og dybde. Den kan brukes både som oppslagsverk over spesielle mesterskap, foran ski- VM i Falun for eksempel over de tre tidligere VM i Dalarna-byen (1954 – 1974 og1993). Og den kan leses i sammenheng, fra 1924 til 2014. Den som i Petterssons bok har lest om de tidligere 36 ski-VM i tiden 1925–2013, vil stå spesielt godt «rustet» til og ha de store perspektivene på de 12 VM-dagene i Falun!»

Gunnar Johnstad, DAGEN

Hør Kjell-Ivar Petterson og Vegard Ulvang på Nitimen i forbindelse med utgivelsen:

Nitimen.jpg

Forfatter(e)