Holocaust forside lav
Pris: 393.00
Førpris: 449.00
ISBN: 9788282651424
Status:
Utgitt år: 2017
Sideantall: 848
Innbinding: Innbundet
5
ISBN: 9788282651424
Status: I salg

Bjarte Bruland

HOLOCAUST I NORGE

REGISTRERING, DEPORTASJON, TILINTETGJØRELSE

I april 1940 invaderte tyske tropper Norge. Først nølte nazistene med systematisk å innføre restriksjoner og utskillelse av jødene som ellers i det okkuperte Vest-Europa. Først i januar 1942 ble jødene i Norge systematisk registrert, og legitimasjonskortene deres ble påstemplet en rød «J». Da anslaget mot jødene kom høsten 1942, var det dødelig effektivt.

Hva utløste aksjonen mot jødene i Norge? Hvordan samarbeidet okkupantene og de norske kollaboratørene under aksjonen? Hvorfor ble så mange som 53 prosent av de registrerte jødene i Norge deportert? På den annen side: Hvem hjalp jødene som forsøkte å komme seg unna?

Bjarte Bruland har skrevet den første bredt anlagte, forskningsbaserte boka om Holocaust i Norge. For første gang blir denne historien presentert i sammenheng med hendelsene i Vest-Europa. Førstehånds kildemateriale fra arkiver i inn- og utland støtter forfatterens konklusjoner.

terningkast5_40x35.png«Etter å ha lest et utall av norske bøker om andre verdenskrig, noen av dem lokale «heltefortellinger» av tvilsom legering, må jeg fast slå at dette er en av de viktigste og beste jeg har hatt for meg. […] Dette er en medrivende, tidvis gripende og – så langt undertegnende kan registre – korrekt og balansert historisk fortelling.»

Johan O. Jensen, ADRESSEAVISEN

terningkast5_40x35.png«Nå foreligger en samlet historie om de deporterte jødenes skjebne under krigen, en omfattende, fortjenestefull og god fremstilling av historikeren Bjarte Bruland (f. 1969), som med forskerens blikk har trålet arkiver i inn- og utland for å lete etter svar på ubesvarte spørsmål.»

Alf Kjetil Igland, FÆDRELANDSVENNEN

Tips en venn Skriv ut

Forfatter(e)