PL4
Pris:
169.00
ISBN:
9788282654937
Status:
Utgitt år:
2020
Innbinding:
Heftet
Oversatt av:
Tommy Watz
2
ISBN: 9788282654937
Status: Forventes utgitt 24.3.2020

Primo Levi

HVIS DETTE ER ET MENNESKE

Hvis dette er et menneske er Primo Levis vitnesbyrd fra Auschwitz. Teksten springer ut av Levis grunnleggende «trang til å la de andre få vite». I sitt vitneprov omformer han ekstrem lidelse, ydmykelse, brutalitet, nedverdigelse og smerte til økt innsikt og kunnskap.

Bokens tittel, Hvis dette er et menneske, inviterer oss inn i en dyptgående refleksjon over hva et menneske er, hva som bidrar til å gjøre oss til et menneske og hva som kan ta fra oss det menneskelige. For tyskerne hørte fangene til gruppen «undermennesker», som er en annen kategori («ikke-mennesker») enn ordinære mennesker. Leirbehandlingen som system hadde som formål å redusere fangene til «undermennesker», hvis eneste berettigelse var funksjonen som ren biologisk arbeidskraft. Størsteparten av leserne møter nok boken slik den fremtrer, som et vitneprov om leirerfaringer. De overser kanskje den like viktige dimensjonen i boken, det at den representerer et filosofisk og antropologisk studium av menneskelige ekstremsituasjoner. Det er ikke bare det at mennesker dør i Auschwitz, også menneskets idé dør.

Rent konkret skildrer boken perioden fra forfatterens arrestasjon i 1943, oppholdet i utryddelsesleiren Auschwitz, fram til 18. januar 1945 da russiske styrker befrir leiren. Teksten er altså skjønnlitterær, men basert på egne opplevelser. Språklig er den skrevet med uhyggelig klarhet og uten patos til tross for det grufulle emnet.

Forfatter(e)