Kunsten å moralisere_forside
Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN:
9788282655828
Status:
Utgitt år:
2021
Sideantall:
192
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282655828
Status: I salg

Espen Gamlund

KUNSTEN Å MORALISERE

Hva gjør vi som privatpersoner når andre opptrer på en måte som vi mener er umoralsk, eller som strider mot etablerte normer for rett og galt? Det spørsmålet er utgangspunktet for denne boken, som handler om moralisme. Moralisme utspiller seg på flere arenaer i samfunnet – fra moralisering i hverdagslivet, hvor vi kritiserer familie, venner og kolleger, til moralisering i offentligheten, hvor kritikk rettes mot politikk og praksiser som ikke tåler moralens dagslys. Historisk har begrepet båret i seg en ambivalens, hvor det å kalle noen en «moralist» både har kunnet være en hedersbetegnelse og en fordømmelse.

I vår tid har moralisme et dårlig rykte. Ingen liker å være gjenstand for andres moralisering. Denne boken utfordrer den etablerte negative forestillingen om fenomenet og løfter moralismens positive sider frem. Det argumenteres ikke minst for at moralisering har en viktig samfunnsmessig verdi.

«Kunsten å moralisere er først og fremst en uhyre viktig bok, fordi forfatterens prosjekt er å demokratisere eierskapet over rett og galt. Den gode moralen finner vi sammen i samtale – hvor vi må tåle å få høre det og ikke minst forstå hverandre.»

Aksel Rogstad, UNIVERSITAS

Forfatter(e)