www.dreyersforlag.no

Peter Dahl_forside
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282654791
Status:
Utgitt år:
2019
Sideantall:
448
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282654791
Status: I salg

Finn-Einar Eliassen

PETER DAHL

ET GLOBALT LIV I OPPLYSNINGSTIDEN

Terningkast6_40x41.jpg«I denne glitrende biografien møter vi ikke bare Dahl, men også hans samtid: Det er et sjeldent innsiktsfullt, bredt opplysende verk om 1700-tallets åndsliv og næringsliv. Eliassen har levert et tungt vitenskapelig fundert arbeid, samtidig som han briljerer med sine pedagogiske evner.»
Jarle Bjørklund, FÆDRELANDSVENNEN

Peter A. Dahl var født i 1747 i Fjære utenfor Grimstad, og gikk til sjøs i ung alder. Før han hadde fylt 23 år, hadde han avansert fra skipsdreng til kaptein. I Ostindiafarten jobbet han seg opp til å bli reder, kjøpmann og investor. Etter hvert skapte han seg en av de største private formuene i København på slutten av 1700-tallet. Noe av pengene gikk med til dannelsesreiser i Europa. Han samlet på bøker og kunst, og lot seg male av tidens fremste danske portrettmaler, Jens Juel. Peter Dahl ble medlem av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim, og opprettet en legatskole i Grimstad. 

Hvordan kunne én person bevege seg i så mange miljøer i verden, og knytte seg til så mange ulike personer og aspekter i tiden han levde i? Biografien om Peter Dahl viser en på mange måter både tidstypisk og unik person, som levde i et historisk veikryss på siste halvdel av 1700-tallet: fra sjøfart og kolonihandel til opplysning og samlervirksomhet.

«Selv om denne biografien er svært grundig, er den meget lesbar.»

Knut Brautaset, GRIMSTAD ADRESSETIDENDE

Tips en venn Skriv ut

Forfatter(e)