263
Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN:
9788282650434
Status:
Utgitt år:
2012
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282650434
Utgivelsesår: 2012
Status: I salg
Sideantall: 342
Innbinding: ib

Asle Toje

RØDT, HVITT & BLÅTT

OM DEMOKRATIET I EUROPA

«Jeg har lest årets beste bok. […] Jeg leser alltid bøker jeg eier med pennen i hånd, for å understreke gode setninger eller streke i margen langs gode avsnitt. Kjekt å ha hvis man skal blogge om boka etterpå. I Tojes bok er det til absolutt ingen hjelp. Om lag halve teksten er nemlig merket når jeg er ferdig.»

Elin Ørjasæter, NETTAVISEN

Europa er inne i en brytningstid. Kartet stemmer dårlig overens med terrenget. De arvede sjablongene, begrepene som vi har brukt til å forstå vår samtid med dekker bare deler av dagens virkelighet. Resultatet er at mange av de viktigste trendene utspiller seg bortenfor det offentlige ordskiftet: Hvilken effekt hadde det at arbeiderklasse ble trygdeklasse? Hvorfor styrkes islam når kristendommen svekkes? Har det noe å si at Europa ikke gjør plass til de unge i arbeidsmarkedet? Hvorfor er multikulturalismen så farlig? Hvorfor vokser de nye høyrepartiene seg sterke i Europa – og hvor har det blitt av sosialismen? Dette er spørsmål som Asle Toje tar opp i denne boken.

Boken er en reise gjennom Europa og Norge og en finger på pulsen til det europeiske demokrati, hvordan står det til med vår Frihet, Likhet og Brorskap?

Presse

«Reiseskildring fra et Europa i dramatisk endring […] en tankevekkende bok der kontinentets historie fremstilles i et tragisk, men fint lys.»

Bjørn Gabrielsen, ÅRETS BESTE. Anmeldernes favoritter fra året som gikk, DAGENS NÆRINGSLIV

«[...] fremragende europaskildring [...] som nogen burde oversætte til dansk.»

Mikael jalving, JYLLANDS-POSTEN

«Videnskaben og filosofien må man hente andre steder. Hos Toje får man kun en simpel sund fornuft, som er åben for såkaldt almindelige menneskers naturlige bekymring for en social forandring, som de – ofte med god grund – føler truende. Og det er ikke så lidt i disse tider.»

Kai Sørlander, WEEKENDAVISEN

«Lenge har norske intellektuelle med tilhold i hovedstaden hatt så ensartede og forutsigelige holdninger at jeg vet på forhånd før de åpner munnen hva de mener nesten alle sammen, om ethvert tenkelig spørsmål i tiden, Asle Toje kjører derimot sitt eget løp, og har i tillegg ropt ut sitt startnummer på høyresiden, med den følge at vakthunder med betingede reflekser fra det andre laget allerede har bjeffet mot boken hans. Så oppdager jeg at hans avvik er så mikroskopisk at de trolig ville logret med halene om han hadde stilt på uavhengig lag, særlig fordi han legger frem sitt materiale uten å trekke uttalte konklusjoner.
[...] en leseverdig bok som levendegjør noen av Europas dypeste kriser.»

Ulf Andenæs, AFTENPOSTEN

«Jeg har lest årets beste bok. […] Jeg leser alltid bøker jeg eier med pennen i hånd, for å understreke gode setninger eller streke i margen langs gode avsnitt. Kjekt å ha hvis man skal blogge om boka etterpå. I Tojes bok er det til absolutt ingen hjelp. Om lag halve teksten er nemlig merket når jeg er ferdig.»

Elin Ørjasæter, NETTAVISEN

«... en essäistisk, provokativ och ofta mycket underhållande resa för att kartlägga nuläget i vår del av världen. Det ska genast sägas att författaren inte är en tyckare vilken som helst.» 

Merete Mazzarella, SVENSKA DAGBLADET

«Han gjør sine observasjoner i forskjellige land, til dels med en skarphet som ikke hadde vært mulig dersom han hadde hatt sideblikk for det politisk korrekte. Til gjengjeld er han lett å lese og får fram sine synsmåter på sammenhenger som virker nokså aparte for et fungerende demokrati. Det er framtidsutsiktene som her blir de dystre, og som for så vidt kunne passe inn i flere teorier for kulturelt forfall, et sivilisatorisk perspektiv som sjelden diskuteres i Norge, i et land der utvikling har kommet til å bety framskritt.»

Sigurd Skirbekk, kronikk i Morgenbladet

«Den ideelle gave til samfunnsengasjerte borgere»

Børge Sandnes, Avisa Fremskritt

«... skriver bedre enn de fleste akademikerne jeg kjenner.»

Jan Erik Østlie, LO-Aktuelt

 

 

 

Forfatter(e)