Baltasar_forside
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282656085
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
176
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282656085
Status: I salg

Halvor Moxnes

SVARTE KONG BALTASAR

DE HELLIGE TRE KONGER: RASE, RELIGION OG POLITIKK

De hellige tre konger er et av de mest kjente religiøse ikoner som finnes. Det har sin opprinnelse i en fortelling i Matteusevangeliet, om «vismennene fra Østen» som kom for å tilbe barnet Jesus. Det er vidt spredt i kirkekunst gjennom århundrer, og som folkefromhet, særlig gjennom julekrybber. Der er de hellige tre konger blitt et symbol på det universelle og verdensomfattende ved kristendommen.

Men hva skjer når kongene havner i en kryssild av debatt om rasisme, kolonihistorie og slavehandel? Kirken Ulmer Münster i Tyskland hadde en 100 år gammel julekrybbe, som hvert år hadde en sentral plass i advents- og juletiden. Men i 2020 ble det annerledes. I lys av Black Lives Matter- bevegelsen, som fikk stor oppslutning i Tyskland, og debatten om rasisme som fulgte, fant menighetsrådet at den svarte kongen hadde klart rasistiske trekk. Det bestemte derfor at gruppen med de hellige tre konger ikke skulle stilles opp i juletiden i 2020. Avgjørelsen fikk enorm mediedekning og skapte diskusjon.

I denne boka forteller Halvor Moxnes om hvordan legenden om vismennene vokste og ble til historien om de hellige tre konger som fikk et eget liv og senere universell betydning. Men hvordan hadde det seg at den ene kongen ble fremstilt svart? Moxnes bruker historien om de hellige tre konger som et prisme til å vise hvordan religiøse tradisjoner er en del av politiske sammenhenger, og til å vise at kirken er nødt til å møte rasismens utfordringer, globalt og lokalt.

«Kanskje årets største sakprosaoverraskelse: En medrivende bok om hvordan framstillingen av de hellige tre konger opp gjennom århundrene kan leses som kunstens og kirkens oppfatning av de fremmede. I den største delen av sin to tusen år lange historie har den kristne kirke vært hvit og eurosentrisk. Det svarte innslaget blant de tre kongene som tilber jesusbarnet har alltid vært framstilt som en besøkende ved troens sentrum. På fascinerende vis klarer Halvor Moxnes å føye kirkehistorie og kunsthistorie sammen til et urovekkende bilde av en etnosentrisk kirke i et samfunn med mye strukturell rasisme.»

Sven Egil Omdal, «Her er årets beste bøker», STAVANGER AFTENBLAD

«Boka vart lansert tidligare i år, men er aktuell som aldri før både på grunn av julefeiringa som ligg framfor oss og stadige erfaringar av rasisme som vi enno ikkje kan legge bak oss. Undervegs i den vakre og rikt illustrerte boka gir fagteologen Moxnes ei innføring i dei bibelske og tidlege kristne forteljingane om stallen og om julekrybbas skiftande historie gjennom tidene.»

Rolv Nøtvik Jakobsen, «Her er årets bokfavoritter 2022», VÅRT LAND

«Diskusjonen om julekrybben i den gamle byen i Baden-Württemberg nådde Vårt Lands spalter, hvor den pirret nysgjerrigheten til tidligere professor i teologi, Halvor Moxnes. Det skal vi være glade for. Nyhetsmeldingen om hvordan menighetsrådet, tilskyndet av den sterke Black Lives Matter-diskusjonen i Tyskland, fjernet de hellige tre konger fra den populære julekrybben, sendte Moxnes på en særdeles innbringende jakt inn i både kunsthistorien, kirkehistorien og teologien. Resultatet ble en bok som fortjener et bredt publikum, og som ender med en utfordring til Den norske kirke om å endre helligtrekongersdag 6. januar fra å være en feiring av norsk ytremisjon til å bli en dag mot rasisme. […] Boken er rikt og vellykket illustrert med bilder som gir forfatteren anledning til å diskutere hvordan den religiøst inspirerte kunsten har framstilt den svarte kongen, enten han nå het Baltasar, Melkior eller noe annet. Moxnes skriver lett og tilgjengelig, også når han trekker leseren inn i den viktigste diskusjonen i boken: Insisteringen på at den svarte kongen bare representerer kristenhetens globale karakter satt opp mot det faktum at kirken ellers forkynner at svart er ondskapens farge. Mot den store hvite flokk står de mørke krefter. […] Diskusjonen i Ulm er høyst relevant også i norske menigheter, og Halvor Moxnes har levert et fascinerende og engasjerende diskusjonsgrunnlag.»

Sven Egil Omdal, STAVANGER AFTENBLAD Terningkast6_40x41.jpg

«Halvor Moxnes formidler glitrende hvordan religion og storpolitikk har formet vårt blikk på de hellige tre konger – og hvordan én av dem endte opp som rasistisk stereotypi. […] en fascinerende reise med og rundt en bibelfortelling som har endret posisjon og symbolikk gjennom to tusen års historie. […] Leseren kan vente seg noen øyeåpnere.»

Gro Smørdal Steinsland, VÅRT LAND

«Et barn er født i Betlehem, dette har vi sunget. Fra Saba kom de konger tre, gull, røkels’, myrra ofret de. Og okse der og asen sto. Men hvor var Saba, var de tre mennene virkelig konger, og hvorfor valgte europeiske kunstnere en gang på 1400-tallet å avbilde én av dem som en svart afrikaner? Disse spørsmålene utforsker teologen Halvor Moxnes i den livlige og tankevekkende boken Den svarte Baltasar. Moxnes forholder seg uanstrengt til et par tusen års historie […] Moxnes’ lesning av evangeliene er subtil og detaljert. Den er et prakteksempel på hvor mye det er å hente selv i tekster som er så velkjente som juleevangeliet, hvis man går tett nok innpå.»

Espen Hauglid, MORGENBLADET

«Moxnes framstiller historien om 'Svarte kong Baltasar' nesten like spennende som en krimgåte.»

Tom Egil Hverven, KLASSEKAMPEN

«En gammel julekrybbe ble gjenstand for heftig rasismedebatt i den tyske byen Ulm. Halvor Moxnes avdekker krybbens fascinerende historie.»

Ingunn Økland, AFTENPOSTEN

«En bok som på briljant vis tar tak i noe kjent og kjært – julens tre hellige konger – og lar oss se dem med helt nye øyne.»

Siri Lindstad, FORSKERFORUM

«Halvor Moxnes har gitt oss en skattkiste av en bok i ‘Svarte kong Baltasar – De hellige tre konger: rase, religion og politikk’. […] Moxnes gjør det med stor fortellerglede fulle av gode journalistiske poeng og med en god mix av teologisk og historisk innsikt, sans for folkelig tradisjonsutvikling og en kunsthistorisk lyskaster.»

Biskop emeritus Tor B Jørgensen, NYTT NORSK KIRKEBLAD

«Halvor Moxnes har skrevet en meget opplysende og stimulerende bok om hvordan julekrybbene reflekterer ulike tiders syn på politikk og rase.»

Biskop emeritus Atle Sommerfeldt, APOLLON

Forfatter(e)