Ved avgrunnen
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282656030
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
432
Innbinding:
Innbundet
Oversatt av:
Inger Sverreson Holmes
Orginalens tittel:
Into That Darkness. From Mercy Killing to Mass Murder
5
ISBN: 9788282656030
Status: I salg

Gitta Sereny

VED AVGRUNNEN

FRA BARMHJERTIGHETSDRAP TIL JØDEUTRYDDELSEN

terningkast5_40x35.png«Rystende om ondskapens banalitet […] Det er derfor biografiske, historiske og litterære grunner til å lese Serenys klassiker om hvordan lydighet, unnfallenhet og ansvarsfraskrivelse kan føre til ondskap.»

Marius Wulfsberg, DAGBLADET

Utryddelsesleiren Treblinka ble styrt av fire menn. Franz Stangl var en av dem. I 1974 utga den østerriksk-ungarske journalisten Gitta Sereny boka Ved avgrunnen. Den var basert på dybdeintervjuer med Franz Stangl, hans kone og flere av de ytterst få fangene som overlevde.

Stangl innledet sin «karriere» som politimann i Linz i Østerrike, var delaktig i nazistenes eutanasiprogram som førte til drap på sinnslidende, før han ble kommandant i to av de mest beryktede konsentrasjonsleirene, Treblinka og Sobibor. Etter krigen rømte Stangl ved hjelp av nettverk i den katolske kirken til Brasil. Der bodde han med kone og tre barn – under fullt navn. Han ble funnet av nazijegeren Simon Wiesenthal og arrestert i 1967. Stangl ble stilt for retten i Vest-Tyskland i 1970 og dømt for medvirkning til drap på 400 000 mennesker.

Serenys beretning er drevet av en vilje til å forstå. – Hvordan kan mennesker forvandles til instrumenter for slik grense løs ondskap? Og hvordan kunne ofrene «la seg bli» ofre? Og hvordan kunne resten av verden la det skje uten å reagere?

«Gitta Serenys dybdeintervjuer med Franz Stangl gir moralfilosofisk ettertanke langt inn i vår tid. […] ’Ved avgrunnen’ er et lysende journalistisk arbeid – grundig og selvstendig, mettet av historisk kunnskap.»

Kaja Schjerven Mollerin, KLASSEKAMPEN