Roald Dahl 72
Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN:
9788282651806
Status:
Utgitt år:
2016
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282651806
Status: I salg

Øivind Bratberg

ROALD DAHL

Grensesprengeren

I 2016 er det hundre år siden Roald Dahl ble født. Forfatteren Dahl er kjent for alle som har vært gjennom barnelitteraturens klassikere, og andre vil kjenne ham som grøssernovellenes mester fra etterkrigstiden. Men mennesket Dahl er lite kjent for norsk offentlighet. Det var et liv fylt av motsetninger. Han ble født i Wales, men med norske foreldre. Han har vært lest ved utallige barnesenger verden over, men var aldri del av den litterære eliten i Storbritannia. Han sto på siden av klassesamfunnet og trådte aldri helt og fullt inn i den britiske selvforståelsen, men ei heller var han norsk.

Outsiderstatusen var en rolle Roald Dahl dyrket bevisst og som han brukte til å utvikle en barnelitteratur med uvanlig bitt – ofte bisarr og brutal, alltid på barnets side. Han var sterkt preget av opplevelsene i skole og flyvåpen og næret den skepsis overfor autoriteter som bare britisk kostskoleliv kan skape. I løpet av sitt eget voksenliv ble han gang på gang truffet av personlige tragedier som formet både livssyn og litteratur. Men han beholdt også et sentimentalt syn på verdisettet han selv gjenkjente hos barn: det ærlige, rene og barnlige. Roald Dahl – grensesprengeren går opp stiene i Roald Dahls liv og spør hvilke ideer han målbar og hvordan hans liv og forfatterskap kan forstås i dag.

«Øivind Bratberg har en god penn og makter å gjøre meg som leser interessert i en forfatter og et forfatterskap som jeg har hatt en viss distanse til.»

Audun Mosevold, DAGEN

Forfatter(e)