Watchman_forside
Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN:
9788282656405
Status:
Utgitt år:
2022
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282656405
Status: I salg

Bodil Stenseth

ANTIKVITETS­HANDLER WATCHMAN

FAMILEN SOM BLE BORTE

Tragedien kaster lange skygger inn i fortellingen om den jødiske familien i Markveien 25, på Grünerløkka i Oslo. Quisling selv var én av gjerningsmennene da antikvitetshandler Watchmans hjem ble plyndret. I høst, 26. november, er det åtti år siden Philip og Florence Watchman og deres sekstenårige adoptivsønn Arthur ble deportert med D/S Donau. Alle tre ble drept i Auschwitz 1. desember 1942. De ble fratatt alt.

Bodil Stenseth som oppdaget den gamle forbrytelsen mens hun arbeidet med en bok om Villa Grande, har fortsatt å grave i arkivene. Ut ifra mange små og spredte kilder, holdt opp mot et bredt bakteppe, tegnes konturene av en suksessrik, integrert innvandrerfamilie. Philip Watchman var som kona fra Tsar-Russland, og hadde gjort en utrolig klassereise. Rett etter ankomsten våren 1913 greide han å knekke koden i den særnorske antikvitetsbransjen. Han drev det stort som oppkjøper, og var også en kjent antikvitetshandler rundt om i hele Norge.

Høsten 1942 hadde Watchman i flere år hatt forretning i Oslo sentrum, Tordenskiolds gate 6B. Under okkupasjonen er det et brutalt faktum at hans bransje var involvert i «tyvegodstrafikken» med konfiskert jødisk innbo. Så fortellingen har et langt og hjerteskjærende etterspill.

«Om en norsk-jødisk familie som ikke lenger bor i Markveien 25, Grünerløkka, Oslo. En snublestein av en bok: Nærmere forsvinningen kommer vi ikke.»

Geir Pollen, «Årets bøker», KLASSEKAMPEN

«Bodil Stenseth skriver rystende personalhistorie og viktig sosialhistorie. […] Bodil Stenseth har sannelig ikke kunnet velge og vrake i materiale til arbeidet sitt, men har likevel – uten å strekke kildene lenger enn de tillater – klart det kunststykket å skape et nøkternt, stilrent og gripende monument over antikvitetshandler Watchman og familien hans. Fra 1880-årene utviklet Grünerløkka seg til et senter for den jødiske befolkningen i hovedstaden, og med sikker sans for porsjonering trekker forfatteren både dette miljøet og den norske antikvitetsbransjen, som heller ikke var fremmed for å omsette tyvgods fra jødiske hjem, inn i framstillingen sin. Slik blir ‘Antikvitetshandler Watchman. Familien som ble borte’ ikke bare rystende personalhistorie, men også viktig personalhistorie.»

Geir Pollen, KLASSEKAMPEN

Forfatter(e)