Bål
Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN:
9788282654197
Status:
Utgitt år:
2018
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282654197
Status: I salg

Yngve Ryd

BÅL

SAMISK ILDKUNST

«Det er nesten ikke mulig å tenke seg at nordmenn som ferdes utendørs, ikke kjøper Yngve Ryds moderne klassiker 'Bål'.»

Bjørn Gabrielsen, DAGENS NÆRINGSLIV

Å sitte ved et bål kjennes trygt og hjemmevant. Overalt og gjennom tusener av år har man laget bål – men hvordan? Kunnskapene blir glemt når vi ikke lengre behøver å tenne bål i blest og snø for å overleve.

Alle kunnskaper om bålbygging i denne boka kommer fra noen eldre samer omkring Jokk­mokk i Nord-Sverige. På 1990-tallet begynte forfatteren Yngve Ryd å intervjue dem om det å lage bål, og beretningene vokste til over fire tusen sider konsentrerte nedtegnelser.

Boka ble også en dokumentasjon på samisk levemåte fra gammelt av, blant annet hvilken streng orden samene måtte ha i sine ting ved stadige forflytninger med årstidene. Det å bygge arran, eller bålplass, krevde detaljerte kunnskaper om ulike typer brensel og om oppbyggingen av ildstedet. Boka forteller om overraskende mange forskjellige fyringsmetoder, fra kraftig stokkild i skogen til kaffebål av centimetersmått ris i snaufjellet. Vi får et innblikk i bålets skjønnhet, orden og mytiske fortegn. Man skulle for eksempel ikke ta noen andres gamle bålplass, eller tråkke over den.

Bål. Samisk ildkunst er en vakker bok om en av menneskehetens eldste sysler. Den fungerer også utmerket som håndbok i det å ferdes i skog og fjell.

«Fascinerende detaljrikt om bål [...] Dette er boka for alle skogs- og fjellfolk som liker å tenne bål når de er på tur.»

Svein Gjerdåker, DAG OG TID

«[...] boken, som alle som ferdes i skog og mark bør koste på seg, den er full av gode råd og gode historier om bålet [...]»

Knut G. Bjerva, GJENGANGEREN

Forfatter(e)