Bogstadveien_forside
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282656399
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
160
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282656399
Status: I salg

Finn Holden

BOGSTADVEIEN

EN GATE BLIR TIL

Bogstadveien ble anlagt i 1855 som en del av Sørkedalsveien mellom byen og Bogstad i Sørkedalen. Da var det allerede noen borgere fra Kristiania som hadde flyttet ut til Hegdehaugen til landsted eller fast bolig. Bogstadveien ble i 1860-årene en del av det store utflyttingsområdet vestover til Homansbyen, Hegdehaugen og Majorstuen.

De første murhusene ble bygd i Bogstadveien fra 1884, og fra første stund tok beboerne sikte på å gjøre Bogstadveien til en annerledes gate. Alle husene ble bygd med butikker i første etasje. Bogstadveien ble både en boliggate, en gjennomfartsvei og en handlegate for hele strøket. Denne boka handler om utviklingen fra de første boliger fram til i dag.

Forfatteren bodde ved Bogstadveien i to lange perioder. Under oppveksten bodde han i 20 år ved gaten og senere var han tilbake i 19 år. Holden har fulgt utviklingen gjennom et langt liv og sett hvordan gaten har forandret seg på mange måter. Men noe har bestått. Alle murhusene fra 1890-årene preger gaten, flere steder iblandet bygg i funkisstil. Gjennom nærmere 130 år har den blå Briskebytrikken trafikkert Bogstadveien. Gaten har gjennom snart et og et halvt århundre vært et lokalt sentrum for Majorstuen, Hegdehaugen og en del av Frogner. Det har alltid vært liv i Bogstadveien.

Øystein Sandsdalen har tatt bildene fra Bogstadveien i dag. Også han har vokst opp i nærheten av Bogstadveien.

«En bok å kose seg med, en bok som bør ligge fremme slik at andre også kan få bla i den. Den bærer med og i seg en arv som verken må eller bør bli borte. […] Morsom bok og flott julepresang!»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no
 

Forfatter(e)