Den_norske_modellen_forside
Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN:
9788282656351
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
312
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282656351
Status: I salg

Jan Eivind Myhre

DEN NORSKE MODELLEN BLIR TIL

NORGE 1814–1914

Den norske samfunnsmodellen, også kalt den nordiske modellen, er internasjonalt anerkjent som en vellykket samfunnsform. Som elementer i den nevnes ofte sosial likhet, gratis offentlig utdanning, sjenerøse sosiale ytelser, høy yrkesdeltakelse blant kvinner, sterke kollektive bevegelser, høy grad av samfunnsmessig tillit, robuste samfunnsinstitusjoner og samarbeid i arbeidslivet formidlet av staten. Det er et verdifellesskap preget av frihet og demokrati.

Modellen beskrives oftest som et etterkrigsfenomen, kanskje med røtter­ til­ mellomkrigstiden.­ Denne boka vil vise at røttene finnes lenger tilbake, til 1800-tallets Norge. Norge var et høyst moderne og relativt rikt samfunn allerede ved forrige århundreskifte. Det gjelder selvsagt i forhold til andre land, en sammenligning som foretas i boka.

Det var ikke minst de tidlige spor av modellen som brakte landet i en slik posisjon: den relative sosiale likhet (ingen adel, selveiende bønder), verdens høyeste lese og skrivekyndighet, kvinner i mange yrker, en flora av frivillige organisasjoner, et «uenighetsfellesskap» bygget på visse fellesverdier, en legitim stat med stabile institusjoner og en relativt homogen befolkning. Det fantes nok av urettferdighet og konflikter, men konflikter, rimelig håndtert, bringer samfunnet framover. Den norske modellen var allerede begynt å ta form på 1800-tallet.

«Boka er en myteknuser. […] Her har vi å gjøre med en belest historiker og grundig håndverker. […] Denne boka var en skikkelig øyeåpner for meg. Det burde den bli for flere andre også.»

Jan-Erik Østlie, FRIFAGBEVEGELSE.NO

«Med denne boken sprenger Jan Eivind Myhre mytene om at Norge for 100 eller 200 år siden var spesielt fattig og tilbakeliggende. Det er en fryd å lese om norsk moderne historie satt inn i en sammenheng der den sosiale, politiske og økonomiske ses på i et konsekvent sammenlignende perspektiv.»

Knut Sogner, Professor i historie ved Handelshøyskolen BI

«Dette er en viktig nytolkning av norsk historie – meget kjærkomment»

Pål Thonstad Sandvik, professor i historie på NTNU

«Jeg er imponert over hvor grundig boken er og forfatterens evne til å absorbere store mengder forskning fra forskjellige fag og sy det sammen til en sammenhengende og original fortelling om framveksten av det moderne – og velfungerende – norske samfunnet.»

Gunnar Colbjørnsen Aakvaag, professor i sosiologi ved UiT/Norges Arktiske Universitet

Forfatter(e)