Foss_omslag.siste.indd
Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN:
9788282655682
Status:
Utgitt år:
2021
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282655682
Status: I salg

Jens Fredrik Nystad

FOSSENE I NORGE

VAKRE OPPLEVELSER

Sekser.png «Praktfull og praktisk. Norske fossefall representerer landet på sitt beste og vakreste. Endelig har de fått sin egen bok. […] beskriver innpå 150 av de fineste fossene i landet, fra Skibotn i nord til Setesdal i sør, presentert av en kjenner og kjentmann, samfunnsgeografen Jens Fredrik Nystad. […] nå som det er ferietid, bør vi glede oss over de tre firedeler av boken som er viet fossene i tekst, kart og bilder. Du får opplysninger om total fallhøyde, høyde i fritt fall og endog koordinater og detaljert beskrivelse av hvordan du finner fram til fossen, steg for steg.»

Arne Dvergsdal, DAGBLADET

Vi nordmenn har alltid hatt et spesielt forhold til fossene våre. De inngår i tallrike eventyr og sagn, for eksempel om valdresridderen som hoppet over Ridderspranget i Sjoa med den vakre Skårvangsola i armene. Eller fortellingen om Reiår som forsvant i Reiårsfossen i Setesdal med hest og kjæreste. Betydningen av fossene vises også av navnene vi har satt på dem. Folk er blitt skremt, overveldet og samtidig tiltrukket av fossene og har kalt dem Trollfossen eller Helvetesfossen. Eller de har stått i undring og aktelse foran fossefallet og gitt det navn som Helligfossen eller Vøringen.

Fossekraften har vært Norges «hvite kull» og en viktig del av «arvesølvet» vårt. Den har lagt grunnlaget for landets industrialisering og modernisering og hatt stor betydning for utviklingen av Norge som velferdssamfunn. Med tanke på fossenes betydning for det norske samfunnet, er det nesten rart at det ikke er skrevet noen bok tidligere som behandler og presenterer norske fosser i større bredde og dybde. Særlig fordi Norge har mange av de høyeste og flotteste fossene i verden!

Fossene i boka utmerker seg enten ved stor fallhøyde, stor vannføring, uvanlig form, landskapsmessig skjønnhet, spennende sagn eller historier, lett tilgjengelighet eller for eksempel omstridte utbyggingsplaner.

Denne boka gir turister og andre interesserte faktaopplysningene som de trenger for å besøke fossene, inkludert oversiktskart. Mange av fossefallene vil være ukjente for folk flest, og boka inneholder mye informasjon som ikke er publisert tidligere.

«Jens Fredrik Nystad har skrive eit standardverk om eit naturfenomen som gjer oss rike på pengar, opplevingar og dilemma.»

Arild Pedersen, DAG OG TID

«Det kan synes noe sært å lage en bok om fosser. Men etter å ha sett boken, og beundret de mange fossebildene, er konklusjonen en helt annen. Det er ikke sært, men flott. […] Boken lever opp til undertittelen ‘Vakre opplevelser’. Det er noe med oss og vannet. Derfor fascineres vi av denne boken.»

Knut G. Bjerva, GJENGANGEREN

Forfatter(e)