SOMMERSTENGT NETTBUTIKK. Pga ferieavvikling vil ikke bestillinger som kommer inn etter 2. juli, sendes ut før i begynnelsen av august.

Gullbrikkespillet_pocket.indd
Pris:
299.00
ISBN:
9788282656221
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
360
Innbinding:
Heftet
5
ISBN: 9788282656221
Status: I salg

Asle toje

GULLBRIKKE­SPILLET

ET EUROPA I RUINER

Alle vet at i Europa gnisser en ny, innvandret underklasse mot den innfødte trygdeklassen; vi vet at liberalismen er i krise, og at middelklassen har delt seg i kosmopolitter og heimfødinger. Vi vet også at økonomien ikke trenger mer enn halvparten av dagens arbeidsstokk, at moderniteten splintrer samfunnet og frarøver individet livets mening. Industrisamfunnet og høyre–venstre-aksen ligger bak oss, det samme gjør storsamfunnet og nasjonen.

Vi er på vei inn i noe nytt. I stedet for å bejuble eller beklage de voldsomme endringene som Europa for tiden gjennomgår, viser denne boken at vi ser omrisset av en ny tid. Midt blant ruinene av den gamle. Bokens tittel Gullbrikkespillet er hentet fra «Voluspå». Når de overlevende vender hjem etter ragnarok, finner de gullbrikkene fra spillet de spilte før katastrofen. Så begynner de spillet på ny.

terningkast5_40x35.png«[…] vanvittig interessant lesning, rett og slett tankevekkende. Og den går rett inn vår hjemlige debatt om ‘cancel culture’ og manglende rom for uenighetskultur.»

Valerie Kubens, FÆDRELANDSVENNEN

«Usædvanlig medrivende bog stiller det dystre spørgsmål: Står Europa endnu til at redde? […] Asle Tojes bog med gennemtænkte rejseskildringer er noget af det bedste, jeg har læst inden for denne genre. De er alle udtryk for stor viden plus velskrevethed plus et vigtigt budskab. Egentlig burde man vel slet ikke oversætte bøger fra bokmål, men nu er det sket. Og så har et dansk publikum i hvert fald ingen undskyldning for at undlade at læse denne skarpe bog, som ydermere har den fordel, at siderne bladrer sig frem helt af sig selv, når man først går i gang med læsningen.»

Peter Nedergaard, BERLINGSKE 5 av 6 stjerner.png

«Det vibrerer i setningene når en av landets få ‘frie intellektuelle’ – statsviteren Asle Toje – tar temperaturen på Europa. Skulle jeg anslå, ligger ‘kroppstemperaturen’ på rundt 41. Det står dårlig til, er hans poeng. Mens ‘alle’ er optimister på Europas vegne, er Toje det motsatte. I boka Gullbrikkespillet mer enn antyder han at Europas kulturelle og økonomiske undergang er selvforskyldt og uunngåelig, han legger seg som tverrved i de optimistiske samtalene. Vi liker jo ikke profeter, som forteller oss hvor ille det står til. Men Gud skje lov at de kommer til. Asle Toje er en av dem. ‘Erfaring gir bedre ekspertise enn teori’, skriver Toje og skjærer Europa-entusiasmen av ved anklene. Pessimist, ja – men jeg blir optimist av å lese det.»

Olav Egil Aune, «Årets beste bøker 2020», VÅRT LAND

«Uansett politisk standpunkt byr Gullbrikkespillet på spennende historietimer.»

Erle Marie Sørheim, AFTENPOSTEN

«Når Toje sprader rundt i tweed med imaginær monokkel som en annen konservativ fancy-lad fra Eton (istedenfor hans faktiske alma mater, Nesodden videregående) så er og blir han en nevemagnet. Men fy å flate som han kan skrive. Og du bør lese. Gullbrikkespillet er en eminent fortelling om et Europa i brytning.»

Thomas Seltzer

Forfatter(e)