Heidegger
Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN:
9788282654890
Status:
Utgitt år:
2019
Sideantall:
742
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282654890
Status: I salg

Hein Berdinesen og Lars Petter Storm Torjussen (red.)

HEIDEGGERS TESTAMENTE

FILOSOFIEN, NAZISMEN OG DE SVARTE HEFTENE

Martin Heidegger regnes som den mest innflytelsesrike filosofen i det 20. århundre. Det er også kjent at han hadde nazistiske sympatier og var medlem av NSDAP i perioden 1933–1945. Utgivelsen av Svarte hefter (Schwarze Hefte) – hans filosofiske dagbøker skrevet i perioden fra 1931–1975 – gir et mer detaljert bilde av Heideggers nazisme. Vi får en tydelig dokumentasjon ikke bare av hans dyrking av Hitler og nasjonalsosialismen, men også av et verdenssyn preget av antisemittisme. I heftene kan vi lese flere konspiratoriske passasjer om en «metafysisk jødedom», der jødene er representanter for en verdensomspennende instrumentell rasjonalitet som har banet vei for materialisme og kapitalisme.

I lys av dette må vi revurdere vårt forhold til Heidegger som filosof og stille oss følgende spørsmål: Skal vi lese alt Heidegger skrev, i lys av hans tid som nazist? Eller er tenkningen av et slikt format at den uansett går fri fra Heideggers politiske engasjement?

Denne antologien er et forsøk på å gå inn på disse spørsmålene. Foruten oversettelser av blant annet deler av Svarte hefter fra tysk til norsk, får vi perspektiver fra en rekke internasjonalt anerkjente Heidegger-forskere som analyserer Heideggers politiske engasjement, antisemittisme, sivilisasjonskritikk og religionskritikk.

«Utgivelsen utgjør et imponerende arbeid med et bredt spekter av skribenter»

Sigurd Ohrem, NY TID

Forfatter(e)