Historien om Bygdøy_omslag lite
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282651653
Status:
Utgitt år:
2016
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282651653
Status: I salg

Finn Holden

HISTORIEN OM BYGDØY

«Det har vært skrevet merkelig få samlede fremstillinger om Bygdøy tidligere, så denne boken vil fylle et savn for mange. [...] Dette er ikke en bok bare for Bygdøy-beboere og Bygdøy-interesserte, men for alle som er opptatt av Oslos (og Akers) historie. Den anbefales på det varmeste.»

St. Hallvard - illustrert tidsskrift for byhistorie, miljø og debatt

Historien om Bygdøy forteller om hvordan en liten øy ved Oslo ble forvandlet fra naturlandskap til vak­kert kulturlandskap, utfartssted, folkepark, badested og museumsøy.

Gjennom historien har mange bidratt til å forme den gamle Ladegårdsøen: konger i København og Stockholm, stattholdere og stiftamtmenn, borgere fra Christiania og husmenn på øya. Kongen delte ut løkker på Bygdøy til borgere i Christiania, og husmennene deres drenerte myrene, dyrket jorda, plantet trær og gjorde Bygdøy til en stor park.

Bygdøy var et sommerparadis, og tusener av oslofolk ble hvert år rodd fra Pipervika til forlystelsene på Bygdøy, enten det var kongebryllup, ballongoppskytinger eller revyer. I forbudstiden var den «smuglerøya» – der spritsmuglerne med raske båter lekte katt og mus med politiet.

Borgerne som eide landstedene ønsket å bo her hele året. Vi fikk etterhvert den todelingen som kjennetegner Bygdøy i dag: villaområde i sørøst, og folkepark i nord og vest med stier og veier, og i sentrum en levende Kongsgård.

Hvert år går mange tusen mennesker fra inn- og utland tur i Kongeskogen, besøker museene, bader fra strendene eller ser «kusleppet» på Kongsgården. Bygdøy er i dag et vakkert landskap som er formet av mennesker, og et fredet kulturmiljø som er brukt av alle.

«Flott og innholdsrik med gode registre, bilder, tegninger og kart. [...] Historien om Bygdøy er en fascinerende øyhistorie og historiebok.»

Liv Ulveseth, USBL-NYTT

Forfatter(e)