239
Pris:
235.00
Førpris: 269.00
ISBN:
9788282650243
Status:
Utgitt år:
2011
Sideantall:
246
Innbinding:
Heftet
4
ISBN: 9788282650243
Utgivelsesår: 2011
Status: Utsolgt
Sideantall: 256
Innbinding: h

Sørensen, Hagtvet, Steine (red.)

IDEOLOGI OG TERROR

TOTALITÆRE IDEER OG REGIMER

Hva er det som utgjør det totalitæres tiltrekningskraft og appell? Hvilket eller hvilke behov var og er det totalitære et svar på? Til tross for terror og grenseløs vold har de totalitære ideologiene fått helhjertet oppslutning fra millioner av mennesker. Hvordan kan vi forstå at disse ideologiene, regimene og bevegelsene ble oppfattet som en løsning på deres problem, behov og lengsler?

Denne boka er en introduksjon til temaet totalitarisme, et begrep som kom i bruk på 1920- og 30-tallet for å fange inn sentrale fellestrekk mellom Lenins og Stalins Sovjetunionen, Mussolinis Italia og Hitlers Tyskland. Senere har også islamisme blitt analysert ved bruk av totalitarismeteorier. Boka gir en samlende fremstilling av hovedsynspunkter i nyere forskning om totalitære bevegelser, ideologier og regimer.

Boka inneholder bidrag fra bl.a. Øystein Sørensen, Uwe Backes, Roger Griffin, Anders Granås Kjøstvedt, Bernt Hagtvet, Mehdi Mozaffari, Haideh Daragahi og Nina Witoszek.

Se Bernt Hagtvet snakke om boken på Dagsnytt atten her.

Les intervju med Bernt Hagtvet om boken i Salongen.no her
 

Presse

«En etterlengtet oversikt over studier av totalitære ideologier og bevegelser. […] Behring Breiviks ”manifest” og handlinger illustrerer bokas innhold. Men bokas perspektiv rekker videre [...]»

Gudleiv Forr, DAGBLADET

«På sitt beste bidrar denne antologien til en forståelse av hvordan totalitære ideologier vokser frem, også i vår nærhet. […] Denne boken er til å bli klok av.»

Mona Ringvej, PROSA

«Ideologi og Terror – totalitære ideer og regimer (IT) gir en grundig orientering om totalitære ideer, bevegelser og regimer, med et vell av henvisninger til faglitteraturen, uvurderlig for alle som ønsker videre utdypning. […] Ideologi og terror er lettlest, innsiktsgivende og inspirerende. Tittelen er like moderne som de totalitære fenomener, siden den tar sammenheng mellom totalitær ideologi og terror for gitt. For hva kan ideologiløs terror være? Finnes noe slikt overhodet?»

Kjell Madsen, MINERVA

«I et leseverdig bidrag skriver Hagtvet om hvordan nazismen trakk folk til seg ved sin dyrkelse av skjønnheten, ved storslagne ritualer og ved å fremheve det fysisk perfekte, ikke minst i like perfekte filmer av Leni Riefenstahl. […] Hagtvet henter frem et eksempel fra historien, fra den gang SS-sjefen Himmler oppildnet sine sine menn til massemyrderier på jøder: Han takker dem for ”tung men nødvendig” innsats for å holde rasen ren: Å utholde dette og forbli et anstendig menneske, det har gjort oss harde”, sa Himmler. Der er nøkkelen. Vår massemorder gir et ekko av samme vanvidd når han omtaler sin udåd som en krevende men nødvendig plikt. Når skakkjørt ideologi overtar, da får ondskapen sitt største spillerom.»

Ulf Andenæs, AFTENPOSTEN