Jotunheimen forside
Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN:
9788282651417
Status:
Utgitt år:
2016
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282651417
Status: I salg

Jan Aasgaard

JOTUNHEIMEN

GJENNOM HISTORIEN

«Ekstremt grundig, interessant og lærerikt om den mest brukte fjellheimen vår [...] ein skikkeleg godbit for dei som er interesserte i fjellhistorie, både om personar og stader. Men boka er langt meir enn eit oppslagsverk, ho byr også på spanande og lærerik lesing for nysgjerrige fjellfolk.»

Tor Harald Skogheim, VALDRES

Jotunheimen er Norges best besøkte turområde. Helt siden 1850-tallet har det vært en av de mest populære områdene for fjellvandring. Her finner vi de to høyeste fjellene i Nord-Europa, og ingen andre steder i Norge er det flere 2000-meters topper. Landskapet byr på en imponerende vill, vakker og variert natur.

Denne boka forteller Jotunheimens historie fra steinalderen til i dag, med særlig vekt på «Gullalderen», 1800–1900-tallet, da de mest berømte foregangsmennene og -kvinnene inntok fjellet. Det var fra før lokal bosetting i det røffe høyfjellsmiljøet, med setring sommerstid og jakt på høsten, men nå begynte borgerskapet i byene å oppdage rekreasjonsmulighetene i fjellivet.

Den Norske Turistforening ble stiftet på denne tiden, og det var nå at norske og utenlandske fjellklatrere gjorde de første, spektakulære fjellbestigningene. Store Skagastølstind fikk sin førstebestigning, og steds- og rutenavn ble satt både her og andre steder i Jotunheimen; som for eksempel Mohns skar og Heftyes renne.

Kunstnere kom også opp i høyfjellet, og i den nye nasjonen Norge ble fjellet selve emblemet på norsk nasjonal ånd, både i tekst og bilder, og i musikk. Edvard Grieg skrev ned budeien Gjendine Slåliens melodier og foreviget dem i klassisk drakt. Men scenemusikken til Ibsens Peer Gynt skrev han 14 år før han selv opplevde fjellryggen ved Gjende der Peers bukkeritt finner sted!

Det er ikke få bøker som har blitt utgitt om dette fjellområdet, og bokas forfatter har gjennomgått nær sagt «alle» tilgjengelige kilder, for å kunne gi en mest mulig komplett fremstilling av fjellfolk og oppdagelser gjennom tidene. Boka er rik på spennende detaljer, også for dem som kjenner Jotunheimen godt fra før.

Derfor blir denne historieboka både en praktbok, og et oppslagverk.

«Alle som er glade i fjellet og som likar Jotunheimen, vil lika boka.»

Johannes Kleppa, DAGEN

Forfatter(e)