Kampen mellom mennesket og mikrobene_forside kopi
Pris:
393.00
Førpris: 449.00
ISBN:
9788282655194
Status:
Utgitt år:
2020
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282655194
Status: I salg

Stig S. Frøland

KAMPEN MELLOM MENNESKET OG MIKROBENE

«Årets beste norske bok: Et mesterverk om menneskets kamp mot mikrobene. […] Denne mursteinen av en 'pageturner' har internasjonalt format. […] Hver eneste av de 550 sidene gir et vell av ny informasjon om menneskets historie i et infeksjonsmedisinsk perspektiv. […] Skal du bare kjøpe en eneste bok i år: Kjøp denne. Den endrer ditt syn på verdenshistorien for alltid.»

Elin Ørjasæter, NETTAVISEN

Gjennom hele historien har infeksjonssykdommer vært en trussel mot menneskeheten. Store epidemier har ført til enorme lidelser – og til massedød. De har også dyptgripende politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle følger.

Denne boken gir en bred og medisinsk oppdatert fremstilling av infeksjonssykdommenes betydning for menneskenes utvikling. Vi ser hvordan epidemier som Svartedauen, kopper, kolera og syfilis, samt de store influensapandemienes utbrudd på 1900-tallet har bidratt til imperiers fall og endret historiens gang. 

Boken peker på viktige økologiske og miljørelaterte faktorer i den nådeløse kampen mellom mennesket og mikrobene. Våre inngrep i naturen gjennom avskoging og klimaendringer, migrasjon og kriger endrer balansen mellom menneskene og de truende mikroorganismene, og frembringer alvorlig sykdom. I de siste tiårene har menneskets påvirkning av naturen drevet frem en rekke nye mikrober og infeksjonssykdommer. Boken omtaler de viktigste, som HIV/AIDS-pandemien og problemene med Ebola-, SARS- og Zika-virus. Også den nyoppståtte pandemien med koronaviruset SARS-CoV-2 som har brutt ut mens boken var under avslutning, omtales. 

Mennesket har slått effektivt tilbake mot mikrobene. Den bakteriologiske revolusjonen på slutten av 1800-tallet, oppdagelsen av antibiotika og av et økende antall vaksiner har reddet millioner av liv. Men kampen mot mikrobene er på ingen måte vunnet. Vi må takle nye, uunngåelige pandemier med kjente og ukjente mikrober, antibiotika-resistens, klimaendringenes virkninger og mikrobetruslene ved romfart. Selv naturvitenskapelig frontlinjeforskning kan utløse nye mikrobetrusler. 

Frøland tar oss med på en fascinerende reise gjennom hundre tusener av år, fra menneskehetens opprinnelse til utforskningen av verdensrommet.

«Boka har et vell av interessant informasjon og historiske skildringer som gjør den både lettlest og spennende. Det er nesten vanskelig å legge den fra seg. Frøland skriver selv at han er levende interessert i både medisin og historie som fag, og nettopp denne kombinasjonen har her gitt et uhyre fruktbart resultat.»

Bård Hauge, DAGEN

«[…] Frølands storverk [er] en utfyllende fortelling om hvordan mennesker og mikrober har påvirket hverandres livsbetingelser fra tidenes morgen til i dag. Over 533 sider kombinerer infeksjonsmedisineren Frøland sin egen fagkompetanse med en levende interesse for historie på en måte som bringer tankene til Jared Diamond.»

Mímír Kristjánsson, KLASSEKAMPEN

«I de første kapitlene blir vi introdusert for mikrobenes egenskaper, immunsystemets funksjoner og samspillet med omgivelsene. Her er Frøland på sitt beste: Som professor emeritus i medisin og nestor innen infeksjonsmedisin og immunologi har han stålkontroll på feltet. I bokens hoveddel ser forfatteren nærmere på viktige epidemier gjennom historien: pest, kopper, tyfus, kolera, meslinger, gulfeber, syfilis, tuberkulose, lepra, malaria, influensa og poliomyelitt. Det er gøy å lese Frølands forklaring på hvorfor epidemier blir helt forskjellige avhengig av biologiske faktorer […] Seksjonen om «nye» infeksjoner (ebola, hiv, sars, mers), bioterrorisme, antibiotikaresistens og hvordan klimakrisen vil føre til nye epidemier, er oversiktlig, lett tilgjengelig og svært aktuell for dagens situasjon.»

Ketil Slagstad, MORGENBLADET

«Stig S. Frølands nye bok Kampen mellom mennesket og mikrobene er et overflødighetshorn av kunnskap og fortellerglede.»

Erlend Hem, MICHAEL

«Stig Frøland bekrefter med denne boka hvilken god formidler han er av vanskelig medisinsk stoff. Utover det rent medisinske beskriver han også epidemienes virkning på kultur, politikk og samfunn – og serverer underveis mange morsomme anekdoter. […] en svært interessant og lesverdig bok. […] Her er mye kunnskap å hente både for helsepersonell og allmennhet.»

Anne Helene Kveim Lie, APOLLON

Frøland Nrk.jpg

Klikk på bildet for å se intervjuet med Stig S. Frøland på Nrk Nyheter 03.04.2020.

«Behandling av koronavirus: Dette er alternativene og dilemmaene». Les Stig S. Frølands artikkel Aftenposten 03.04.2020.

Forfatter(e)