Liberalismen_forside
Pris:
332.00
Førpris: 379.00
ISBN:
9788282656337
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
184
Innbinding:
Innbundet
Oversatt av:
Emma Bakkevik
Orginalens tittel:
Liberalism and its Discontents
5
ISBN: 9788282656337
Status: I salg

Francis Fukuyama

LIBERALISMENS UTFORDRINGER

SLUTTEN PÅ DEN LIBERALE ÆRA?

«[…] kanskje vil den gi mange av dem som tar det liberale demokratiet for gitt, noe å tenke på […] Fukuyama gjentar begrunnelsene for en liberal politikk i sin mest elementære form, men prøver forbilledlig nok også å forstå hvorfor så mange opplever den som mangelfull. […] Å forsvare det liberale demokratiet mot dets fiender, krever noen ganger også silkehansker. Vi trenger å bli minnet på hva det er som gjør det liberale demokratiet så umistelig viktig, og hva dets fundamenter er, som troen på rasjonalitet og individuell og politisk frihet. Her er Fukuyama, sin manglende susp og tannbeskyttelse til tross, en viktig innestemme som vi gjør klokt i å lytte til.»

Jonas Bals, KLASSEKAMPEN

Det liberale demokratiet og liberalismen er på vikende front over hele verden. Utenfra kommer angrepene tydeligst fra Russland og Kina. Innenfra er det de liberale institusjonene som har vært mest utsatt for angrep. Ledere som Viktor Orbán i Ungarn, Jarosław Kaczyński i Polen, Jair Bolsonaro i Brasil, Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia og Donald Trump i USA har alle blitt demokratisk valgt og deretter brukt makten til å angripe liberale institusjoner.

Liberalismen har ikke bare blitt angrepet av populister på høyresiden. Også en fornyet progressiv venstreside har kritisert grunnprinsippene for liberalismen. Begge sider er spesielt misfornøyde med hvordan liberalismen har utviklet seg til nyliberalisme, som har ført til stor økonomisk ulikhet og bidratt til finanskrisene.

I denne boken fremhever Fukuyama det han mener er grunnidéene i samtidens liberalisme. Han forsvarer begrunnelsene for en liberal politikk, men samtidig får han frem årsakene til at mange mennesker i dag betrakter den som mangelfull.

Fukuyama parafraserer Winston Churchill, som en gang sa om demokrati: «… liberalisme er den verste styringsformen som finnes, bortsett fra alle de andre.» Derfor må liberalismen forsvares og fornyes for å møte vår tids store utfordringer.

«Boka er kort og velskriven, og særs aktuell i ei tid då stadig fleire land går tilbake i demokratisk utvikling og liberale instutisjonar mistar legimitet til fordel for ein langt meir maktbasert relasjon mellom verdas statar.»

Jan Erik Grindheim, DAG OG TID

Forfatter(e)