Myllarguten_forside
Pris:
437.00
Førpris: 499.00
ISBN:
9788282656078
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
372
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282656078
Status: I salg

Annfrid Berget Haukeland

MYLLARGUTEN

LIVET, LEGENDEN, MEDSPILLERNE

terningkast5_40x35.png«Spennende, ja, eventyrlig er det å lese om fattiggutten som vant hele det nasjonalromantiske Norge og ble vår største hardingfelespiller gjennom tidene. […] Boka om Myllarguten er et praktverk. Alt fra papirkvalitet, innbinding, layout og valg av illustrasjoner er utsøkt. Et kapittel kalt 'Felene i Myllargutens hender' er en fryd for øyet.»

Arne Dvergsdal, DAGBLADET

Myllarguten – den sagnomsuste fattiggutten fra Telemark ble vår nasjonale legende på hardingfele, godt hjulpet av Ole Bull, en av attenhundretallets berømte fiolinister.

I 2022 var det 150 år siden Myllarguten døde, hans egentlige navn var Torgeir Augundson (1801–1872). Kontrastene mellom Myllarens og Ole Bulls verden beskriver godt de store kulturforskjellene som preget datidens Norge. Likevel klikket de to karene sammen i et livslangt vennskap. Boken skisserer deres unike kontakt, berømmelse og dramatiske livsløp, knyttet opp mot den nasjonalromantiske perioden og dens utfordringer. I boken presenteres også interessante dypdykk i folkemusikalske temaer, Myllargutens medspillere, kvinnenes sentrale rolle og betydningen av datidens bondebryllup.

Myllarguten er Annfrid Berget Haukelands første bokutgivelse. Hun er master i filosofi og etterkommer av Myllaren. Gamle og nye kilder er samlet, finkjemmet og satt sammen på nytt i en rikholdig biografisk framstilling.

«Mange kjenner navnet Myllarguten, men hvor mye vet de egentlig om ham? Den nye boka om den sagnomsuste spellemannen fra Telemark rommer både mye av det som finnes av fakta, og de mange mytene. I tillegg har den en rekke bilder som hjelper leseren til å leve seg over 200 år tilbake i tid. Dette er viktig kulturhistorie.»

Marianne Lystrup, «Her er årets bokfavoritter 2022», VÅRT LAND

«[…] et must for historisk interesserte musikkmennesker […] slett ikke kjedelig å lese om disse felespillerne og den ekstreme effekten de hadde på sitt publikum.»

Audun Vinger, DAGENS NÆRINGSLIV