313
Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN:
9788282650953
Status:
4
ISBN: 9788282650953
Utgivelsesår: 2014
Status: Utsolgt
Sideantall: 365
Innbinding: ib

Tønnes H. Gundersen

OSWALD OG RUBY

Fortellingen om Kennedymordet byr på et frodig persongalleri. Verdens mektigste mann er mordofferet, og på rollelisten finner vi alt fra politikere, diplomater, politifolk og etterretningsagenter til politiske ekstremister, gangstere, småkjeltringer og strippere. Denne boken handler om to av hovedpersonene i saken: Lee Harvey Oswald og Jack Ruby.

Under en time etter at Kennedy ble erklært død arresterer politiet en 24 år gammel tidligere marinesoldat og avhopper til Sovjetunionen på en kino i en forstad til Dallas. Lee Harvey Oswald blir først siktet for drapet på en lokal politikonstabel. Natt til 23. november blir Oswald også siktet for å ha skutt President Kennedy. Under kaotiske forhold paraderes han foran et stort pressekorps på politihuset i Dallas. Oswald bedyrer sin uskyld og hevder han bare er en syndebukk: «I’m just a patsy». Hans angivelige marxistiske sympatier og tidligere avhopping til Sovjetunionen blir slått stort opp i alle media. Oswalds rabulistiske image blir ytterligere forsterket av beretninger om mystiske pro-Castro aktiviteter i New Orleans sommeren 1963. I løpet av de neste døgnene blir Oswald forhørt gjentatte ganger, men merkelig nok blir det verken tatt referat eller gjort lydopptak av hva han forteller under disse øktene. Under en planlagt overføring til fylkesfengselet om formiddagen søndag den 24. november, blir Oswald skutt og drept på direktesendt TV i parkeringshallen under politihuset. Drapsmannen er Jack Ruby, en lokal nattklubbeier med forbindelser til organisert kriminalitet.

Mange av spørsmålene om dem vil for alltid bli stående uten sikre svar: Kjente de hverandre? Var de med i en sammensvergelse? Eller var de bare to galninger som handlet på impuls? En ting er i hvert fall sikkert: Lee Harvey Oswald og Jack Ruby var begge langt mer interessante og sammensatte personligheter enn de ofte er blitt fremstilt som. Skritt for skritt følger vi deres livsløp fram mot dramaet i Dallas der begge oppnår herostratisk berømmelse og får sin plass i historien.

Presse

Forfatter(e)