Rumi_omslag.indd
Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN:
9788282655187
Status:
Utgitt år:
2020
Innbinding:
Innbundet
Oversatt av:
Syamak Oweisi, Erling Kittelsen og Johannes Gjerdåker
4
ISBN: 9788282655187
Status: Utsolgt

Rumi

RUMIFESTEN

«Fascinerende poesi fra den islamske mystikken. En kveld med poeten Rumi er virkelig å anbefale. […] Resultatet er blitt en sjelden flott utgivelse og en gyllen anledning til å bli kjent med denne tidenes største sufipoet med innflytelse på tvers av Midtøstens landegrenser og etniske skillelinjer. […] en bok som etterlater meg i lett opphøyet beruselse, men også med ny kunnskap.»

Henning Howlid Wærp, AFTENPOSTEN

Rumi (1207–1273) regnes som tidenes største sufipoet og er et av verdenslitteraturens store navn. Hans innflytelse strekker seg på tvers av Midtøstens landegrenser og etniske skillelinjer. Han er særlig høyt skattet i Afghanistan, Iran, Tyrkia, Tadsjikistan, Pakistan og blant den muslimske befolkningen i India og Bosnia, men det tidløse budskapet om kjærlighet og harmoni har funnet klangbunn langt utover regionen han tilhørte. Lyrikken hans har blitt beundret verden over i århundrer. Rembrandt, Hegel og Goethe hentet alle inspirasjon fra Rumi, Gandhi pleide å sitere ham i sine taler, og i vår tid er han faktisk en bestselgende dikter i USA og England.

Denne boken inneholder et utvalg av Rumis ghazaler, masnavíer og ruba’i-er, gjendiktet direkte fra de persiske originaltekstene av Johannes Gjerdåker, Erling Kittelsen og Syamak Oweisi. Amir Mirzai har skrevet innledningen og Kari Vogt etterordet. Boken er illustrert dels av den iranske kunstneren Anahita Teymourian og dels med tradisjonelle miniatyrer.

«Johannes Gjerdåkers gjendiktning er et viktig bidrag til 800 år gammel persisk poesi. […] ‘Masnavi’ framstår i Gjerdåkers versjon som visdomsdiktning av ypperste kvalitet, der menneskers lengsler er ikledd ulike planters og dyrs former – til et naturens store ‘vi’.»

Tom Egil Hverven, KLASSEKAMPEN

«Hvis man er opptatt av eksistensielle og åndelige spørsmål, er et par kvelder med den islamske sufipoeten Rumi (1207 – 1273) vel anvendt tid.»

Anne Berit Nystad, sakprosakritikk.no