Sansenes vidunderlige verden_250x345
Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN:
9788282651165
Status:
5
ISBN: 9788282651165
Utgivelsesår: 2014
Status: I salg
Innbinding: ib

Michael Baziljevich

SANSENES VIDUNDERLIGE VERDEN

«Sansenes vidunderlige verden forteller om sansenes oppbygning og hvordan de fungerer. Og ikke minst underholdende: Hvordan de ikke fungerer. Baziljevich har tidligere fått Forskningsrådets formidlingspris for sitt arbeid, og denne boken er ikke noe mindre prisverdig.»

Rune Hallheim, AFTENPOSTEN

Tar du en tur inn i øregangen din, forbi trommehinnen, så finner du sneglehuset. En beinspiral med ti tusen hårceller, klare til å vugges frem og tilbake så snart du skrur på favorittmusikken din. Da begynner de å sende elektriske signaler gjennom hørselsnerven og inn i hjernen din. Den er et intrikat system av ufattelige hundre milliarder nerveceller knyttet sammen av et ustanselig mylder med elektriske og kjemiske strømninger. Og i dette gåtefulle virvaret av signaler fremtrer din opplevelse av nydelig musikk.

Sansenes vidunderlige verden forteller om sansenes oppbygning, om noen av oppdagelsene som avslørte sanseorganenes virkemåte, og om pussige opplevelser som oppstår i samspillet mellom kroppen og omgivelsene. Boken er fylt av oppskrifter på eksperimenter du kan gjøre selv, og demonstrasjoner av ulike illusjoner. Les om blant annet dyresanser, fantomsansing, ekstraordinære sanser, hallusinasjoner, kunstig virkelighet og sansing i drømmeland.

Visste du at meitemarken smaker med hele kroppen? At du er blind mens du blunker? Kan vi drømme og være våkne samtidig? Hva er Pinocchio-illusjonen? Er du en supersmaker? Kan øyet se sine egne blodårer? I denne boka kan du lese om dette og mange andre fascinerende sider ved våre sanser.

Presse

«Boka er populærvitenskap på sitt beste – godt egnet til realfagelever i videregående skoler, studenter og andre interesserte.»

Jon Kvalbein, DAGEN

«De ulike sansene dekkes etter tur, og hele tiden veksler teksten mellom personlige historier, relativt grundige fysiologiske forklaringer (inkludert ny forskning) og eksperimenter vi kan gjøre selv. Mange av eksperimentene var såpass enkle at de var helt greie å utføre sittende i sofaen – noe jeg satt stor pris på. Disse vekslingene mellom teori og praksis fungerer svært godt, og gjør boka lettlest og vanskelig å legge fra seg. [...] Mange av de visuelle illusjonene er spektakulære, og i motsetning til illusjonene som dukker opp på Facebook eller etter et Google-søk, blir de her plassert inn i en kontekst der de forklares og brukes til å forklare ulike sider ved synssansen vår. [...] Og alt i alt, vil jeg anbefale boka? Oh yeah.»

Josten Riiser Kristiansen, kollokvium.no

Ekko har laget en radioserie i seks deler med utgangspunkt i boken. Her kan dere høre programmene som er lagt ut på nett:

Sansenes verden, del 1.jpg

Sansenes verden, del 2.jpg

Sansenes verden, del 3.jpg

Sansenes verden, del 4.jpg

Sansenes verden, del 5.jpg

Forfatter(e)