Solkors 300
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282651394
Status:
Utgitt år:
2015
Innbinding:
Innbundet
4
ISBN: 9788282651394
Status: Utsolgt

Sigurd Sørlie

SOLKORS ELLER HAKEKORS

NORDMENN I WAFFEN-SS 1941–1945

«[...] vil utan tvil bli ståande som standardverket om dei norske frontkjemparane i lang tid framover.»

Tom Hetland, STAVANGER AFTENBLAD

Solkors eller hakekors tar for seg et av de mest dramatiske og myteomspunne temaene i den norske krigs- og okkupasjonshistorien: historien om de såkalte frontkjemperne. Av de om lag 4 500 nordmennene som gikk i tysk krigstjeneste under andre verdenskrig, havnet det store flertallet i SS-avdelinger på østfronten.

De siste årene er det skrevet en rekke bøker om dette emnet, men inntil nå har det manglet en bredt anlagt, historisk studie som tar for seg de frivilliges egne motiver, erfaringer, holdninger og reaksjoner. Hvem var de, og hvorfor vervet de seg? Hva slags virkelighet opplevde de som soldater i tyske utdannelsesleirer, ved fronten og i de okkuperte områdene? På hvilken måte bidro opplevelsene i den militære grenen av Himmlers SS-organisasjon til å forme deres holdninger og atferd? I hvilken grad ble de påvirket i nasjonalsosialistisk retning, og i hvilken utstrekning levde de opp til SS’ idealer og normer i praksis?

Dette er blant kjernespørsmålene i denne boken. På grunnlag av et omfattende og i stor grad ukjent kildemateriale avliver boken flere av de mest utbredte og seiglivede mytene om de norske frontkjemperne.

«[…] imponerende mye interessant stoff og billedmateriale, stadig nye detaljer om hvordan hverdagen forløp. […] I tittelen på Sørlies bok ligger kontrasten mellom to typer holdninger hos soldatene; de som var norske nasjonalister og antikommunister og de som var fanget av et raserent Storgermania. Solkors på den ene siden, hakekors på den andre. Hvor havnet det? Konklusjonen er interessant. […] fylt med enestående stoff, både om motivasjon og livet ved fronten.»

Fredrik Wanderup, DAGBLADET

«En viktig bok. Sigurd Sørlie har levert et viktig bidrag til forståelsen av den norske militære krigsinnsatsen på tysk side. […] Vi har lenge vært usikker på hva som drev nordmenn til å stille seg utenfor samfunnet ved å iføre seg okkupasjonsmaktens forhatte uniform. I denne boken får vi svar. […] Anbefales.»

Sven-Erik Grieg-Smith (S), FORSVARETS FORUM

Forfatter(e)