Sonder.indd
Pris:
323.00
Førpris: 369.00
ISBN:
9788282656054
Status:
Utgitt år:
2022
Sideantall:
288
Innbinding:
Innbundet
Oversatt av:
Per Qvale
Orginalens tittel:
Sonderbehandlung
5
ISBN: 9788282656054
Status: I salg

Filip Müller

SONDER­BEHANDLUNG

MINE ÅR I KREMATORIENE OG GASSKAMRENE I AUSCHWITZ

«[…] en av de mest komplette tidsvitneskildringene fra Auschwitz, og et uvurderlig dokument over nazistenes grusomheter. […] I en tid der tidsvitnene blir færre og færre og deres vitnesbyrd blir forsøkt diskreditert, kan vi alle ha godt av å lese – nok en gang – om hva som faktisk skjedde i nazistenes dødsleirer.»

Johanne Elster Hanson, MORGENBLADET

Filip Müller ble i april 1942 deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz i en av de første transportene med jøder fra Slovakia. Noen uker etter ankomsten til Auschwitz, ble han som et straffetiltak plassert i den beryktede kommandoen knyttet til leirens gasskamre, kalt «Sonderkommando».

Sonderbehandlung ble utgitt i 1979, og er en av de første erindringsfortellingene skrevet av et øyenvitne som opplevde masseutslettelsene i krematoriene og gasskamrene i Auschwitz-Birkenau, som fange i den jødiske spesialkommandoen. Boka var da den kom ut også den eneste beretningen fra en overlevende. Boka skildrer hendelsene Müller var vitne til over et tidsrom på 32 måneder.

Müllers gripende fortelling tar oss med i avkledningsrommene, i gasskamrene, på eksekusjonsstedene, i forbrenningsrommene og i massegravene, altså i «dødssonene». Blant fangene var det bare noen få innvidde, med den eufemistiske betegnelsen «spesialkommando», som hadde fullt innsyn i disse dødssonene. Müller var en av dem.

«[…] uten sidestykke i Holocaust-litteraturen. Skal man lese EN bok, en vitnebeskrivelse, fra masseutryddelsen – uten å sette noen av de andre i skyggen – er 'Sonderbehandlung' boken.»

Jørn-Kr. Jørgensen, BOKSTAVER.NO