SOMMERSTENGT NETTBUTIKK. Pga ferieavvikling vil ikke bestillinger som kommer inn etter 2. juli, sendes ut før i begynnelsen av august.

Spekulanten_forside
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282656313
Status:
Utgitt år:
2023
5
ISBN: 9788282656313
Status: I salg

Vidar Trædal

SPEKULANTEN

GEORG WALENTIN HAMMERS KRISTIANIA

I 1880-årene gikk Kristiania over fra å være en «søvnig provinsby» til å bli en ekte hovedstad. Småbyens personlige tillitsbånd ble erstattet med storbyens freidighet, hvor et dårlig rykte ikke lenger løp like fort foran folk.

«Plattenslager», «spekulant» og «bedrager» kalles han i samtidige kilder – selv titulerte han seg gjerne som «direktør», «verkseier», «godseier» og «generalkonsul». På 1890-tallet bygget Georg Walentin Hammer seg på rekordtid opp til å bli Kristianias ledende eiendomsmegler, storspekulant og finansakrobat, med venner i den politiske eliten. Ingen i Norge uten nedarvet formue skal før ha vært i besittelse av så mange eiendommer og så store verdier.

Vidar Trædal gir et underholdende portrett av en eksentriker, ofte på kant med både lov og moral, i den perioden som framfor noen formet Oslo som vi kjenner den.

«Skildringene av pengemennene på storbyens skjenkesteder er fascinerende […] I en tid da iøynefallende mange er opptatt av å stille moralske krav til både levende og døde, er ‘Spekulanten’ på den annen side et forfriskende unntak: Det som gjør at den foretaksomme, nyrike Georg Walentin Hammer – 108 år etter at han skjøt seg – har fått en bok, er nettopp at han utmerket seg med lav moral.»

Kåre Bulie, KLASSEKAMPEN

Forfatter(e)