Mandalay_forside copy
Pris:
305.00
Førpris: 349.00
ISBN:
9788282651295
Status:
Utgitt år:
2015
Sideantall:
350
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282651295
Status: I salg

Kristoffer Rønneberg

VEIEN TIL MANDALAY

EN REISE FRA BURMA TIL MYANMAR

 

«Levende og innsiktfullt om et land i forvandling»

Torbjørn Færøvik

 

Dette er fortellingen om en av de få store positive historiene i verdenspolitikken de siste årene. Det er også fortellingen om et folk som har reist seg opp, gang på gang, i møte med en brutal overmakt.

Få land er så mystiske og gjenglemte som Myanmar. På et halvt århundre forvandlet overtroiske generaler et av Asias rikeste land til å bli et av verdens fattigste. Myanmar ble en hvit flekk på kartet, et sted man unngikk både som turist og investor. Men i 2011 skjedde det utenkelige – generalene snudde. Politiske fanger ble satt fri. Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi ble ikke bare løslatt men også innvalgt i det nye parlamentet. Plutselig ble den gamle drømmen om et demokrati noe realistisk, noe man kunne tro var sant.

Aftenposten-journalist Kristoffer Rønneberg har reist rundt i Myanmar på en rekke turer de siste fem årene. Han har sett hvordan landet har beveget seg fra en slags kollektiv depresjon til en gryende optimisme. Myanmars snuoperasjon er ikke uten tilbakeslag. Vil de demokratiske kreftene klare å seire? Vil landet lykkes i å ta imot millioner av turister i året uten å falle i den samme fellen som nabolandet Thailand? Vil myndighetene evne å ta vare på sine enorme naturressurser uten å bli utnyttet av stormaktene? Og: Hvorfor valgte generalene å snu?

Rønneberg tar leseren med på en reise fra rismarkene i sør til gullet og de grønne skogene nord i Myanmar. Underveis får vi et innblikk i landets stolte historie, dets fantastiske natur og den sjarmerende, fortsatt eksotiske kulturen.

«Framifra førstehjelp til å forstå Myanmar – eit land vi snart vil få høyra mer om. [...] For den som vil lesa seg opp i forkant, har Kristoffer Rønneberg skrive ei utmerkea, lett tilgjengeleg innføring. Rønneberg er journalist i Aftenposten og spesialist på Asia. Han kjenner Myanmar godt frå mange reiser. Resultatet er ein kombinasjon av velskrivne reiseskildringar, innsiktsfulle politiske analysar og nære møte med menneske, ispedd historiske tilbakeblikk som gjer det lettare å forstå dette eksotiske og samansette landet.»

Tom Hetland, BERGENS TIDENDE OG STAVANGER AFTENBLAD

«Med historiske reiseskildringer i ryggsekken drar Rønneberg på kryss og tvers av Myanmar, hovedsakelig til steder av interesse for turister, men han besøker også den absurde, nye hovedstaden Naypyidaw, han drar til flyktningeleirer i Rakhine, hvor rohingyaene, et av verdens mest undertrykte folkeslag, bor under kummerlige forhold, og til rubinbyen Mogok, som er stengt for utlendinger. Underveis møter han overlevende etter syklonen Nargis, nasjonalistiske buddhistmunker, regimekritikere, kunstnere, fiskere og studenter. Samlet gir møtene et nyansert, og heldigvis aldri naivt, bilde av dagens Myanmar. […]Etter å ha lest hans bok, som for øvrig er utstyrt med et rikholdig og fargerikt bildelegg, vil nok mange være fristet til selv å legge ut på veien til Mandalay.»

Erika Fatland, AFTENPOSTEN