Omslag
Pris:
350.00
Førpris: 400.00
ISBN:
9788282656306
Status:
Utgitt år:
2022
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282656306
Status: I salg

Michael Fuhr og Bendik Brenn Egge

WILHELM DREESEN

FOTOGRAF. GLOBETROTTER. INFLUENSER

Wilhelm Dreesen (1840–1926) var til å begynne med en suksessrik portrettfotograf, før han tok opp landskapsfotografi, så snart den tekniske utviklingen åpnet for bærbare kameraer og kortere eksponeringstider. Dreesen ble snart regnet som en av pionerene innen kunstfotografiet i Tyskland, og han deltok på internasjonale utstillinger og vant utallige priser.

Fra 1887 var han «Hof-Photograph», og han visste å utnytte berømmelsen. Samme år inngikk han en kontrakt med Hamburg-Amerikalinjen (HAPAG) og reiste heretter gratis rundt på verdenshavene på deres passasjer-skip. Som motytelse lot han HAPAG bruke hans fotografier i reklameøyemed og han ble dermed den første «influenseren». Pressen skrev om reisene hans, bøker ble utgitt og bildene hans vakte reiselysten. Fra 1891 utga han postkort og bildekort til de populære stereografene, og påkostede bildealbum som solgte meget godt i hele Tyskland. Dermed vokste både Dreesens berømmelse og velstand. Bildene hans av norske isbreer og fjorder preget i flere årtier bildet av Norge og bidro vesentlig til å åpne landet for turismen.

Etter første verdenskrig mistet Dreesen sin formue i inflasjonen, og han døde i 1926 under enkle forhold i Flensburg. Hans verk ble glemt. Denne monografien er utgitt i anledning av den første omfattende retrospektive utstillingen tilegnet kunstneren Wilhelm Dreesen i Museumsberg Flensburg og Norsk Reiselivsmuseum i Balestrand.

Har både norsk og tysk tekst.