RAPPORT_riss2.indd
Pris:
349.00
Førpris: 399.00
ISBN:
9788282655583
Status:
Utgitt år:
2020
Sideantall:
312
Innbinding:
Innbundet
5
ISBN: 9788282655583
Status: I salg

Elise B. Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen

RAPPORT FRÅ EIN GJENNOM­GANG AV HVA VISSTE HJEMME­FRONTEN

terningkast5_40x35[1].png«Knusende kritikk. Med akademisk tyngde plukker tre faghistorikere fra hverandre Marte Michelets ‘Hva visste hjemmefronten?’ […] et imponerende stykke kildekritikk.»

Marius Wulfsberg, DAGBLADET

Boka Hva visste hjemmefronten? av Marte Michelet skapte stor debatt etter lanseringa hausten 2018. Mange engasjerte seg og hadde sterke meiningar, men kjeldene til Michelet vart i liten grad kasta lys over.

Det har difor vore naudsynt med ein gjennomgang av boka til Michelet. Tidleg vart mistanken vekt hos forfattarane om at  framstillinga av aktørar og hendingar var skeiv, med selektiv bruk av originalkjelder eller gjennom feillesing.

Forfattarane har konsentrert seg om nokre av dei viktigaste emna i boka: Var tre tyskarar ansvarlege for å gje tidlege konkrete varsel  om arrestasjonen av dei norske jødane? Vart flyktningrutene stengde for jødar berre fordi dei var jødar? Vart jødar på flukt utsette for pengeutpressing av profittdrivne menneskesmuglarar? Og har  historikarar og sentrale aktørar prøvd å skjule sanninga?

«Jeg er imponert over bokens grundighet, skikkelighet og avdempede tone. […] Tilliten til Michelet brister, byggverket i boken hennes faller stein for stein sammen. Dette har utrolig nok blitt en spennende metodisk behandling av historisk materiale.»
Per E. Hem, MORGENBLADET

«Da jeg anmeldte Michelets bok, konkluderte jeg med at ‘mange av påstandene bør besvares av historikere.’ Nå har det svaret kommet. Og jeg håper Michelet har materiale til å fortsette diskusjonen.» 
Gunnar Kagge, AFTENPOSTEN