209
Pris:
288.00
Førpris: 329.00
ISBN:
9788276942453
Status:
4
ISBN: 9788276942453
Utgivelsesår: 2010
Status: Utsolgt
Sideantall: 320
Innbinding: ib

SAGASPOR

"Vellykket. Gjennom en heldig forbrødring mellom en arkeolog og en historikers nysgjerrighet og undring over fortidens fortellinger er dette en bok som kiler seg inn som et alternativ til oppslagsverkene på den ene siden, og større tematiske fortellinger på den andre."

Mona Ringvej, Aftenposten

Sverdet var bare et symbol for vikingene, drepe hverandre det gjorde man med øks. Når korsfarerne parterte og kokte sine falne kamerater var det med de edleste motiver. Det man lenge trodde var kyskhetsbelter har vist seg å være middelalderske hundehalsbånd. Sagaspor er en samling korte og underholdende artikler om svært forskjellige og interessante temaer. Artikkelen om P. A. Munch er kanskje den som er mest illustrerende for hele boken: I 1851 begynte han å skrive det norske folks historie. Planen var å skrive historien frem til 1814, men da han døde i 1863 hadde han bare kommet til 1300-tallet. Han hadde skrevet 8 tykke bind med til sammen over 6600 sider og likevel bare kommet til Kalmarunionen. Alt skulle med og han fordypet seg fullstendig i kildene. Resultatet var en gullgruve for senere historikere. De var imidlertid mer opptatt av de lange linjene og var mest interessert i å fortelle ”De Store Historiene” dermed forsvant de små, rare fortellingene som ikke passet inn i historiene om statsbygging og statsdannelse. Sagaspor er full av slike små, rare fortellinger.

Arkeolog Frans-Arne Stylegar og middelalderhistoriker Bjørn Bandlien forteller om dramatiske enkeltskjebner, merkelige fenomener, bisarre ritualer og store omveltinger i vikingtid og middelalder. Boken er full av overraskende sammenhenger og herlige, små detaljer. Dette er stoff du ikke finner i alminnelige oppslagsverk eller lærebøker.